Ons 9. feb: Kalle Zwilgmeyer minnes på Josefine

Kalle ZwilgmeyerKalle Zwilgmeyer (1937-2010): Nordens viseminister

Minnekonsert på Josefine Visescene i Oslo 9. februar 2011

Kalle Zwilgmeyer hadde en stor viseproduksjon. Han skrev mange hundre tekster. Han ble tonsatt av Johan Øian, Finn Ludt, Sinnikka Langeland, Sten Vidar Larsen, Stanley Samuelsen og en rekke andre artister. Mange av visene hans finnes på svensk og dansk. Han turnerte Norden rundt og i Baltikum. Han knyttet utøvere sammen og turnerte hvert år med ulike utøvere fra hele Norden.

Norsk Viseforum har samlet en del av de som skrev melodier til Kalle Zwilgmeyers tekster. Noen av komponistene er borte. Noen er ute og reiser. 9. februar er følgende artister på Josefine Visescene for å hylle Kalle Zwilgmeyer.

Stanley SamuelsenStanley Samuelsen er fra Færøyene, bosatt i Danmark. Han har tonsatt flere av klassikerne på Færøyene og ha stor respekt der. I tillegg er han høyt aktet både som gitarist og sanger i hele Norden. Også i Baltikum hvor han ofte er på turné. Han har røtter i både folkemusikk og angloamerikansk folktradisjon. Han har tonsatt flere av Kalles tekster.

Marianne Kostøl kommer fra Gjøvik og fremfører to av Kalles tekster på konserten. Hun er bosatt på Gjøvik og arbieder som visesanger. Hun jobber i ulike konstellasjoner, men oftest alene på scenen. Hun har med seg gitarer, ukulele, fløyter. Mest fremfører hun sine egne sanger. Men hun har et forhold til Kalles viser og har brukt dem opp gjennom årene.

Nicolai Engstrøm kommer fra Danmark. Han spiller fletta av de fleste på gitaren sin, er komponist og utøver. Han har laget musikk til mange danske diktere og oversatt bl.a. Lars Martin Myhre. Han skriver tekster selv og han har tonsatt Kalle.

Hege BålsrødHege Bålsrød fra Horten er salmedikter, komponist og visesanger. Hun er en av de mange som har hatt et personlig forhold til Kalles sanger opp gjennom årene. Vi har fått henne til å synge sin egen sang til Kalle og en av de fraværende komponistenes sanger.

Leo Leonhardsen, leder i Norsk Viseforum, har samarbeidet med Kalle siden 1982, som akkompagnatør i radioprogram, på turneer og festivaler. Komponist, tekstforfatter og utøver – og ansvarlig for minnekonserten.

Bente Kure og Leif Erntsen kommer fra Danmark. De har satt melodi til flere av Kalles tekster og bidratt på utgivelser med Kalle. Bente og Leif har turnert mye i Norge og er svært populære i Danmark, hvor de også er gjengangere på Skagenfestivalen.

Peter Wemö har vært programleder i Sveriges radio og samarbeidet mye med Kalle opp gjennom årene. Han har turnert med Kalle og bidratt som komponist til Kalles viser. Han har også oversatt til noen av sangene til svensk.

Siss KvambeSissel Kvambe er en av de mange som har gått milevis på turne med Kalle. Hun bidrar med oversettelser av Kalles viser.

Hans Eriksson

Hans Eriksson er innvandret svensk trubadur. Han har satt melodi til flere av Kalles tekster og turnert med Kalle i flere år.

Solvei Guldberg og Alex Sundstrøm kommer fra Danmark. Alex har satt melodi til flere av Kalles tekster. De greske sangene er populære og en opplevelse med disse to.

I tillegg kommer:

Tore Onsaker, som satte melodier til flere av Kalles sanger som ble utgitt i boka ”Som ringer i vann”. Han har deltatt på flere plater og i radioprogram med Kalle.

Øystein Rian har gjort melodier til Kalle. Han har fulgt Kalle gjennom mange år, både i Skagen og i Frederikssund.

– Se også vår side med minneord om Kalle.