Om man ønsker trening uten å dra til et treningssenter, svømmehall eller om man ikke ønsker å løpe i skogen, kan hoppetau være et fullgodt alternativ. Man trenger ikke mye utstyr for å hoppe tau, kun sko (ikke hopp barbent) og et tau. Jeg begynt å hoppe litt tau som supplement til annen trening jeg driver meg. Jeg har blitt svært overrrasket over hvor krevende det er å hoppe tau med en viss intensitet over tid. Dessuten har jeg blitt lettere på foten og fått bedre spenst.
Per Jakob Skaanes
eg er hobbymosjonist pluss. En gang i uken prøver jeg å spille innebandy eller badminton. Jeg svømmer flere ganger i uken og jeg jogger turer i skogen. Dette blir legg “gamping” i ulendt terreng. Dessuten er det ofte litt uinspirerende vær om høst og vinter. Dette bøter jeg på med å hoppe tau. Dette har hjulpet på kondisjonen betraktelig. I tillegg hjelper det godt på spensten, særlig i leggmusklene. Jeg løper lettere og jeg er mye lettere på foten når jeg spiller badminton. Boksere har en stor del hoppetau-trening under oppkjøringen til kamper. Jeg vil tro at man vil ha et utbytte av å hoppe tau i alle sportsgrener hvor man bør være lett på foten.
I lengden kan hoppingen imidlertid bli noe ensformig dersom man ikke er svært kreativ med henblikk på å variere hoppingen og forskjellige hopp. Derfor hev jeg meg over datamaskinen og søkte på nettet etter “hoppetau-DVD”. På norsk fant jeg ingen. Da jeg gikk over til å søke på “jumprope DVD”, fikk jeg mange treff. Blant en rekke interessante DVDer falt jeg ned på et sett som het “S3 Fitness kit”.
S3 Fitness kit – Skip, Strength, Stretch
S3 Fitness kit består av en instruksjons-DVD, en bok, et hoppetau og noen strikk man bruker til strekkeøvelser. I tillegg kjøpte jeg en plakat med illustrasjoner av ulike typer hopp man kan gjøre. Settet jeg har skaffet meg, er et sett med diverse hoppetau-“utstyr”. Dette har jeg fått fra et nettsted som heter Jumprope.com. S3 fitness kitt består av instruksjons-DVD, en trenings – eller workout-bok – noen strikkbånd til styrkeøvelser og hoppetau. I tillegg ba jeg dem sende med en plakat med illustrasjoner av diverse typer hopp som jeg kunne ha på veggen til inspirasjon og hjelp.
Instruksjons-DVDen inneholder demonstrasjoner av ulike typer hoppeteknikker som man kan bruke til å variere hoppingen. DVDen varer kun en snau halvtime og det synes ved første gjennomsyn noe knapt. Etterhvert som jeg har hoppet viser det seg at den inneholder mer enn nok materiale til å hoppe i måneder, hvis ikke år. I hvertfall for min del. Hoppene er delt opp slik at man begynner med de helt enkle og gradvis går over til mer og mer avanserte. Sekvensene med de forskjellige hoppene er relativt korte slik at man ikke kan benytte DVD til å se på mens man hopper og deretter herme. Man må titte på de forskjellige hoppene og øve dem inn før man kan integrere dem i treningsopplegget. I innøvingsperioden ville kanskje en DVD sekvenser som varte i noen minutter være bedre slik at man kunne hoppe samtidig som man så på skjermen. Her er i starten vanlige hopp med ett og to bein. Siden kommer hopp med høye kneløft, sidehopp, ekstra hopp med tauet på siden og mange akrobatiske øvelser som krever sitt koordinasjons- og spenstmessig i tillegg til at kondisen skal være prima. De fleste vil ha ovelser nok til diverse treningsprogrammer ihvertfall den første vinteren igjennom, med mindre hoppetautrening utgjør hovedtyngden av treningen.
Her er også Workout-bok med øvelser. Boken teller 100 sider, den er spiralinnbundet og inneholder beskrivelser av hvordan man utfører de forskjellige hoppene som demonstreres på DVDen. Her er også beskrivelser av strekke- og styrkeøvelser man gjør med strikkbåndene og generelle øvelser som sit-up og lignende man kan gjøre uten strikkbånd. Her er også forslag til treningsprogrammer man kan følge. Intensiteten og mengden øker gradvis og det fylles på med ulike variasjoner og kombinasjoner. Jeg for min del er ganske udisiplinert og pleier helst å sette på en CD og hoppe oppvarming de tre første sangene for deretter å ha intervalltrening med høy intensitet i versene og hvilehopping i refrengene, men kanskje jeg burde bruke boken mer samvittighetsfullt. Ta en titt noen eksempler på illustrasjoner av aktiviteter og hopp her.
Ulike typer hoppetau
I S3 Fitness kit er rimeligvis hoppetau det mest sentrale. Hoppetau er ikke bare hoppetau, må vite. Hos Jumprope.com kan man velge blant flere ulike typer; Beaded rope, Standard speedrope og Fitness and Training Speed rope – om du ønsker et litt tykkere tau med lengre håndtak på tauet og høyere hastighet på hoppingen. Den mest avanserte typen tau du kan velge, kalles for PowerBeaded Rope og er for den “proffesjonelle” hopper. Dette er leddet med plastdeler og er litt tykkere enn modellen som hete Beaded rope. Derfor svinger dette veldig raskt. Man bør være i god form for å få utbytte dette hoppetauet.
Single rope basics wall chart – Plakat i A3-format
Hos Jumprope kan du også bestille en plakat. Plakaten er i A3-format og er fin å titte på for å få idèer til nye hopp man kan utforske. Den heter “Single rope basics wall chart”. Det er for øvrig laget plakater for flere typer tauhopping, det være seg om man hopper alene eller “double”, men kort tau eller ekstra langt hoppetau. Disse plakatene følger ikke med i S3-pakken, men kan kjøpes for 4,95 $ i tillegg.
Super supplementstrening til mange idretter
Vi gutter har ikke samme trening i å hoppe tau som mange jenter har. Derfor tar det litt tid for oss gutter å komme inn i teknikken. Dette setter litt høyere krav til kondisjon en kort periode inntil vi kommer inn i teknikken. Da vil det gå mer av seg selv og man kan hoppe raskere og mer ubesværet. Innen mange idretter som krever kondisjon og stiller krav til fotarbeidet, vil jeg tro noen økter med hoppetau kan være super som supplement. Jeg spiller badminton og innebandy i tillegg til terrengløping, og jeg har stor tro på at intervalløkter med hoppetau bidrar ved siden av at det er en fin variasjon å ha med seg hoppetau på stavgang-, gå-, eller joggeturer og ta noen “drag” med hoppetau på åpne plasser. Men vær forsiktig i starten, jeg hadde to uker hvor jeg hinket omkring etter å ha fylt leggen full av slaggstoffer så den var nesten lammet 🙂
Kanskje tar noen sportsbutikker i Norge inn slike pakker, eventuelt kan man bestille dem hos Jumprope.com. “S3 Fitness kit” koster 26$ med et tillegg i prisen på 3$ dersom man velger Power Bead-hoppetauet. “Single rope basics wall chart” koster 4,95$ for ett og om man kjøper flere typer blir det rabatt. Man kan velge fransk og engelsk. Vær opmerksom på at om du bestiller for over 200 Nkr, vil du måtte betale moms og avgifter når varen kommer til Norge. Da lønner det seg å bestille to ganger og heller betale portoen for to pakker. Det er noe ordentlig herk med moms og toll på varer som kommer til Norge. Sjekk kursen via valuta.no før du handler slik at du ikke brenner deg 🙂
Hos Jumprope.com kan du bestille S3 Fitness kit, eller skrive en e-post til info@jumprope.com og spørre etter S3-pakka og single rope basics wall chart.
Publisert: 5. aug 2010