22. og 23. okt: Alf Cranner hedres på Skåtøy og i Kragerø

Sangpoetene på Skåtøy satser på kystkultur og hedrer Alf Cranner.

Alf Cranner, Lars KlevstrandSkåtøy Sangpoetenes møtested arrangerer for andre gang konserter under tema: «Viser og vers på kryss og tvers (av Skagerrak)».

Konsertene på Skåtøy 22 oktober og i Kragerø 23 oktober er støttet av EU ved Kragerø kommunes deltagelse i EU prosjektet ”Havet som forener”. Ifjor var det et svensk bidrag ”Halsbäcks Svänggäng” som sa: ”Havet förenade en gång mer än vad det skiljde människor åt! Med utgångspunkt i den bohuslänska vis- och folkmusiktraditionen följer naturligt en rad utblickar över Nordsjön”.

I år er det Lars Klevstrand, Alfred Janson og Carl Morten Iversen som setter sammen et norsk bidrag.

De tar utgangspunkt i Alf Cranners ”kystnære” tekster og melodier, og vandrer så på kryss og tvers over Skagerrak i visenes osean. I anledning 10 års jubileumet til Skåtøy Vise og poesifestival og til viseklubben Skåtøy Sangpoetens møtested, utvides i år konserten på Skåtøy med en bolk der vi hedrer Alf Cranner i forbindelse med hans store og viktige bidrag til disse flotte kulturtiltakene på Skåtøy.

Lars Klevstrand sier følgende om årets program:

Visekyss fra kyst til kyst Det ville være et banalt, og kanskje litt flåsete utsagn å komme med at kystfolk har en videre horisont enn andre. Men likevel tror jeg dette er et trekk ved folk som befolker kystene rundt vårt felles «hav» mellom Bohuslän, Jylland og Sørlandet. Ikke at trangsynet også finnes, men kanskje i mindre grad enn i mørkere og trangere dalstrøk, såvel innafor som utafor.

Det er mange som har flyttet rundt landene i mellom, ikke minst har bohuslänninger tatt seg over Kattegat for å finne arbeid i Norge i trange tider. Man kjenner til hverandres tradisjoner på flere felt; ikke minst innafor poesi, musikk, og kombinasjonen viser. Jeg glemmer aldri en månelys vinternatt på skjærene utenfor Skåtøy da nå henfarne Trygve Bjørn fra Åsvika på Skåtøy spurte meg om jeg kjente «Inbjudan till Bohuslän» av Evert Taube. Han hadde hørt den på Telemarksendinga på NRK, og var blitt veldig betatt av den. Ikke rart kanskje; beskrivelsen av folk og landskap treffer like godt på denne siden av havet som på svensk side.

Tilsvarende er det trolig slik at en av norskekystens (og Norges) fine visediktere de siste 50 år, Skåtøy og Kragerøs egen Alf Cranner kunne funnet klangbunn på Sveriges vestkyst, eller for den saks skyld i det jydske landskapet, om kanalene var like åpne i alle retninger. Det er synd det ikke er slik, vi hadde unnet våre broderfolk å bli bedre kjent med noe så fint som Alfs viser. Til gjengjeld vet vi, (og i særdeleshet ikke jeg, må jeg vel innrømme), kanskje ikke nok om danske viser, og kveldens danske alibi må bli den blide «To pilsnere i en snor». Men la nå kvelden stå i tegnet til «Vis(e)mannen fra Åsvika» som jeg en gang kalte trubaduren i en liten hyllest:

Han skriver viser vi kan forstå
noen for store, noen for små
Og det er viser vi kæin ta med hematt
‐ og leve lykkelig med sukker på.Konsertpakke-tilbud til Josefines venner:

Alf Cranner er jo nærmest å regne som ”visens far” i Norge for mange av oss. Kommende helg får han litt ekstra og velfortjent honnør. Blant annet gir Lars Klevstrand, Carl Morten Iversen og Alfred Janson en konsert med mye av Alf Cranners ”kystnære” tekster og melodier.

For at du skal få oppleve dette, er det satt sammen en ”pakke” som inkluderer:

  • En tur til et uformelt vennetreff på Skåtøy Kafe midt på dagen lørdag
  • Konsert med Lars & Co på puben Stopp en Halv i Kragerø lørdag kveld
  • Overnatting på Victoria Hotell (inkl kaffe og hjemmebakt kake ved ank.)
  • Frokost

Pris: kr. 600,- pr. person i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom er kr. 200,- Ekspressbusser fra/til Oslo Bussterminal eller drøye 2 timer i privatbil.

Påmelding:
Per Krogsrud på telefon 99 20 57 14 eller på epost.