Nordisk Knockout
"Nordisk Knockout": Lucas Stark, Leo Leonhardsen og Nikolai Engstrøm.

Fredag 13. og lørdag 14. august er det klart for Knutefestival, arrangert av viseklubben Fjelljom. Knutefestivalen er en intim visefestival med fokus på nordisk visetradisjon. Vi ønsker å lage en festival med fokus på dyktige utøvere uten å annonsere med kjente navn.

Nordisk visesang inneholder en lang rekke dyktige profesjonelle utøvere som ikke nødvendigvis topper avisoverskriftene. Den kvaliteten disse artistene står for skal være grunnstammen i festivalen, samtidig som det også skal være plass til dyktige lokale utøvere. Hør for øvrig Ragnar Olsens Fjelljom-sang (lenke nederst på sida)!

Fredag 13. august kl 19

åpner vi med ”Nordisk Knockout” i Sakkerhusene. Da er det svenske Lucas Stark, danske Nikolai Engstrøm og norske Leo Leonhardsen som går i ringen med et program som disse utøverene spiller i Norge, Sverige og Danmark.

Nordisk Knockout består av Leo Leonhardsen (N), Lucas Stark (S) og Nikolai Engstrøm (DK). Disse tre starter sin viseturne på Knutefestivalen og spiller deretter i tre land under overskriften: ”Tre visesangere, to vektklasser, en scene, ingen regler – slaget kan begynne.”

Alle tre er etablerte artister som lever av viser. På denne turneen tar de opp ulike temaer rundt nordisk visesang og nordisk kultur. Forestillingen er på to timer og vises i Sakkerhuset fredag 13. august kl 19.00.

Lørdag 14. august kl 17 – 21

er det scene ved Knutehytta. Der har vi følgende artister:

Rune CarlsonRune Carlson (S)

Rune Carlson kommer fra Dyrön midt i Bohuslän. Som Bohusläning er det programmessig påkrevd å synge Evert Taube. Men han gjør ikke bare det. Han har oversatt bl.a. Ingvar Hovland og Halfdan Sivertsen til Svensk. Og han foredrar med et større spekter av svenske viser.

Pär SörmanPär Sörman (S)

PärSörman har gjennom de siste årene fått et stort publikum I Norge. Han arbeidet i mange år som skuespiller før han gikk over til å jobbe som visesanger på heltid. Hans tolkinger av Dan Anderson og Evert Taube er unike. Likeledes har hans tolkinger av nyere artister blitt svært pupolære.

Iben HasselbachIben Hasselbalch (DK)

Iben Hasselbalch kommer fra Danmark. Hun oversetter litteratur til dansk, primært spansk og fransk. Hennes oversetterkompetanse har gitt henne et større repertoar av sanger fra den iberiske halvøya og frankrike.

Jan EngervikJan Engervik (N)

Jan har vært en av våre mest markerte visesangere siden han på 1970-tallet debuterte som visesanger på sørlandet. Gjennom hans egne viser, Evert Taube-program eller tolkinger av den danske visesangeren Housgaard har han fremstått som en av våre største visetolkere. I det nordiske visemiljøet har han stor respekt og som en maler åpenbarer han situasjoner, stemninger og landskaper med sin fortellerkunst.

Peter WemöPeter Wemö (S)

Peter Wemö er i Sverige kjent for så vel egne viser som tolkinger av de svenske klassikerne. Han har en særegen var måte å synge på. Intimitet og troverdighet i beretningen er begrep som lytterne bruker om ham. I tillegg til å fremføre viser har han også i mange år arbeidet med viseprogram i Sveriges radio.

Trine Brincker Fjerdingstad (N)

Trine debuterte som visesanger på Knutehytta. Hun er aktiv korsanger i Kongsberg og har oppdaget at veien ikke er lang fra kor til viser. Hun har en fin og varm stemme. Kombinert med fortellerteknikk gjør det henne til en talentfull visesanger. Hun har et bredt repertoar som inneholder både Prøysen, Sunde og Eidsvåg.

TrisolisteneTrisolistene (N)

Gruppen består av Karl Heldal, Ragnhild Svanes og Laila Sognes Østhagen. Som navnet indikerer er dette tre solister som hver for seg lager egne viser og står på egne bein. De har arbeidet sammen i flere år. Med ulike musikalske uttrykk og utgangspunkt blir de en spennende trio med mange overraskelser. De bruker hverandre som musikere og akkompagnatører og er kjent for å få det til å svinge. De har vært flere ganger i Kongsberg og vi gleder oss til gjenhør med denne trioen.

Ragnar OlsenSir Ragnar Olsen (N)

Konferansier Ragnar Sør Olsen fra Skien skal lede oss igjennom festivalprogrammet. Han har skrevet flere viser fra miljøet rundt Knutehytta og Bergverksdriften og har på denne måten blitt en viktig bidragsyter til visemiljøet i regionen. I tillegg til å ha gjort seg bemerket regionalt og lokalt, har han også gjort seg respektert i store deler av landet og også utenfor landegrensene. Han har spilt både i USA og i Norden. Han har en solid forankring i folkemusikken, men også et bein innenfor jazzen, som han har spilt i mange år. Han er en av de få som vi kan karakterisere som en ekte skald, med et hav av kommentarer i form av såkalte høvesviser, med en sjelden poetisk evne til å gjøre en tekst allmenngyldig.Og her er programmet:

13. august:

kl 19.00 Sakkerhusene, Saggrenda: Nordisk Knockout med Lucas Stark (S), Nikolai Engstrøm (DK) og Leo Leonhardsen (N).

14. august:

kl 17-21: Knutehytta:

Pär Sörman (S)

Iben Hasselbalch (DK)

Rune Carlson (S)

Jan Engervik (N)

Peter Wemö (S)

Trine Brincker Fjerdingstad (N)

TRISOLISTENE (N): Karl Heldal, Ragnhild Svanes og Laila Sognes Østhagen

Sir Ragnar Olsen (N) Konferansier – Her er tekst og MP3-fil til hans festivalsang «Fjelljom».Billetter:

Fredag: kr 100, Lørdag: kr 200, Begge dager: kr 250

Info: 414 31 975 eller 32 73 12 83

Knutefestivalen er støttet av Buskerud Fylkeskommune. Konseptet er av mange miljøer vurdert som unikt i sin form. Det har gjort at det er stor interesse for Knutefestivalen. Vi håper at også byens befolkning setter like stor pris på dette arrangementet som de andre arrangementene vi har hatt på Knuten det siste halvannet året.