Apogee One: Her er gitaren koblet direkte med jack-kabel mens den innebygde mik’en i One-boksen tar opp akustisk lyd. På bordet: iPad med Garageband lagrer opptaket.
En kompakt portabel lydboks som brukes til å forbinde proffe studiomikrofoner, bass/gitar eller tangenter til en iPad eller iPhone – høres det ut som noe «kjekt å ha»? Da kan du lese videre.
Øyvind Rauset
For ordens skyld: Disse boksene kan også kobles til PC og Mac med USB-inngangen. Microsoft Surface Pro går også bra. Andre telefoner – vel: Android-systemet støtter ikke lyd gjennom USB, men noen har klart å lage en omvei: App’en USB-Record har egen USB-driver så du i det minste kan gjøre mono-eller stereo-opptak gjennom USB-inngangen (men ikke med andre apper). Pussig at ikke Google gjør noe med audio- og MIDI-støtten i Android, på denne måten har de gitt iPhone og iPad et gratis forsprang på flere år. Hvorfor mase om USB når du kan ta opp gjennom den interne mik’en eller headset-pluggen? En ting er at du trenger høretelefon mens du tar opp. Viktigere er at jackpluggen gir dårligere lydkvalitet (det kan komme støy eller knepp), og begrenser lyden til 16-bits. I våre dager da gode opptaksprogrammer alle bruker 24-bits lyd, er det viktig at alle ledd i opptaket holder den kvaliteten. Er du innom 16 biter på veien, blir opptaket 16 bits. Det vil gi dårligere lyd, spesielt om du redigerer lyden seinere.
Du har kanskje hørt kritikken mot CD’er kontra vinyl? Mye av den skyldes 16-bits formatet, som var nødvendig for å få de første CD-platene til å vare 1 time. Nå er teknologien bedre, men 16-standarden har blitt værende. Lyd på DVD og streaming kan derimot godt være i 24 biter, og da låter opptakene så nært «analogt» at menneskets øre ikke kan høre forskjellen.
iRig Pro
har bare én lydinngang, men den tar både store XLR-plugger (fra pro-mik’er) OG stor jack (som fra gitar, bass etc.). MIDI tar den også, men til det kan du like gjerne bruke Apples billigere Camera connection-plugg. Boksen er iallfall kompakt, ikke større enn en reistube med tannkrem. Ulempen er at du må ta opp gitaren og sangen hver for seg. De skal jo på forskjellige spor og vi vil ikka ha overhøring mellom sporene.
Apogee One
er bedre om du vil gjøre liveoptak i stereo. Den har en innebygd mikrofon av studiokvalitet som kan brukes samtidig med gitaren, så blir det en dings mindre å dra på. Og lydkvaliteten skal være den beste på markedet. Men til en pris (se nedenfor)…
iRig Keys
er et hendig tangentbord med 3 oktaver + 1 tone. Den har vektede trykkfølsomme tangenter og går lett opp i sekken. Diggbart, som vi sa i gamle dager. Du får den i to utgaver, med gammel 30-pinskontakt eller ny lightning-kontakt (for de nyeste iPhone/iPadder). Sistnevnte er noe dyrere, uten at jeg skjønner hvorfor. Artikkelen har stått på trykk i bladet VISER nr 2, men er utvidet her. Klikk på bildene for å se større versjoner.
Oppdatering 2015: iRig DUO er et stereo lydkort på størrelse med Apogee One, men til lavere pris, ca. 2000 kr.
- iRig Pro pris ca 900.
- Apogee ONE Pris i Norge: 3000– 3100. Billigere i Sverige: 3000 SEK.
- iRig Keys: 700 kr i Norge, 750 i Sverige (bildet under viser versjonen med 30-pins kabel til gamle iPad’er).