I løpet av 2012 kom det en ny flom av ekstrautstyr for lydopptak til telefoner og «padder», og alle er hysterisk opptatt av «mobilitet». Trenden fortsetter i dag…
Øyvind Rauset
I løpet av 2012 strømmet det på med miksere og annet som du kan putte en iPad inni eller koble sammen med iPhone. Her er noen av dem.
Oppdatering oktober 2012 – NB: Modellene under er beregnet for den gamle brede iPhone/iPad-pluggen som har vært i bruk siden 2001. I oktober/november kom det nye modeller med en mindre, raskere plugg kalt Lightning-connector. Det fins overganger, men jeg vil likevel si at om du har en nyere iDings, vent med å kjøpe tillegsutstyr til de kommer med støtte for den nye pluggen.
Mackie DL 1608 heter dette lille sjarmtrollet til høyre, hvor iPaden utgjør miksebordet – ingen fadere som må renses for støv… Knotter, innganger og utganger i XLR-, midi- og jackversjoner her som ellers. Jeg har sett penere design, men Mackie er kjent for topp kvalitet på innmaten (noe de også tar betalt for). Denne vil være ekstra kjekk til konsertbruk, da man kan ta løs iPaden og fjernstyre mikseren – styre volum, EQ etc. fra motsatt ende av rommet. Det har man tidligere kun fått til store miksere i 100.000-klassen. Prisen blir ca 6000 kr.
Alesis Ampdock: En ny boks etter samme lest som fjorårets IO-dock (lyd(midi-inn- og utganger for opptak på iPad). Nå er den retta spesielt mot gitarister, med effektbokser og forsterkere på iPad-skjermen og en ekstern fotpedal som lar deg skifte effekt uten å bruke hendene.
Griffin Studio lyd-og mididock
Dette er ikke den vakreste dings jeg har sett, men den er enkel grei. Det er ingen proff-dings, men beregnet for enkeltmusikere som vil spille inn skissene sine på iPad (fortsatt er det ingenting som slår en laptop eller PC/Mac til studioopptak). Det du får her, er helt enkelt midi inn og ut, lyd inn i mono (stor jack) eller stereo (minijack). Så er det to RCA/phonoplugger ut som på vanlige CD-spillere. Knappen foran regulerer styrken i hodetelefonen, den lille på siden regulerer lydutgangen. Denne dock’en kan også brukes til å lade iPad’en.
Behringer Xenyx og iStudio
Behringer var kjent som merket studioene ikke vil ta i med ildtang. De slo seg opp med billige kopier av kjente merker. Men i det siste har jeg hatt gode erfaringer med små produkter derfra, og det de varsler våren 2012 ser slett ikke ut som kopi av noe. Begge er basert på at du stikker en iPad inn i en slisse, og dermed er du igang. Xenyx: Mikseren kommer i 3 størrelser, her ser du den minste med 12 spor. I tillegg til å bruke iPad’en som display for EQ, lydbølger etc., kan du selvsagt også ta opp på den. Behringer iStudio(under) er vel noe av det samme som fjorårets IO-dock fra Alesis, men knappene er satt til venstre og hele designet virker litt enklere.
Oppdatering nov. 2014:
iStudio fungerer bare med iPad 2–4, har du iPad Air eller Air2, trenger du en adapter/foring som ikke er kommet ennå. Du kan sikkert lage en selv, men om du vil ha noe 100% kompatibelt, kan du prøve Focusrite iTrack Dock. Den passer til både iPad Mini og iPad Air, og koster 1750 kroner (bl.a på Apple Store). Den har også 24 biters lyd og profesjonelle XLR-studiomikrofon-innganger. Focusrite iTrack dock – her med en iPad Air.
Logic Pro 9 er blitt billigere
De som fulgte vårt råd i viser.no 13 om å ikke løpe og kjøpe Logic Studio-pakka, har spart mye penger nå. (Oppdatering høsten 2014: Nå er det Logic Pro X som gjelder. Litt enklere i bruk men nokså lik Logic 9 i det store og hele, og til samme pris).
Janne Møller
Rett før jul sluttet Apple å selge den store Logic Studio-pakka til ca 5000 kr. De to viktigste programmene, Logic Pro 9 og live/sceneprogrammet MainStage 2, selges nå bare i nettbutikken MacAppStore, og Logic-programmet ble satt ned til 1400 kr – et solid prisfall. Med denne prisen kan ikke programmet oppdateres, men må kjøpes på nytt hver gang det kommer i ny hovedversjon. Men den gamle studiopakka kosta ca 1800 bare for oppgradering, så det blir jo en bedre deal uansett. Så gjenstår det å se hvor lenge de venter med å komme med Logic Pro 10. Men 9’eren er et solid program uansett.
(Oppdatering 2015: Logic Pro X er kommet, og kan nedlastes på Mac App store.)
Logic Pro 9: 1400 kr m. 1700 sampler-instrumenter + 15.000 loops.
Main Stage 2: 209 kr.
Spennende android: Galaxy Note
Samsung skal endelig ha ros for å komme med noe andre ikke har lansert først: En maxi-telefon med tegnepenn!
Øyvind Rauset
Dette har de fått til ved å samarbede med produsenten Wacom, som i mange år har laget penner og tegnebrett til datamaskiner. Telefonen er rask, og jeg kan bekrefte at det går fint å tegne på den. Har faktisk kjøpt en sjøl, da øynene mine liker den store skjermen på 5,5 tommer. Så gjenstår det å se om det kommer gode opptaksprogrammer. (Siden dette ble skrevet, er det kommet nye versjoner 3 og 4 med bedre kanera og litt større skjermer). Lag deg et ferdig noteark på notatprogrammet, så kan du kjapt rable ned din nyeste melodi-idé, selv uten en eneste note-app! Godt kamera har den og, med 8 MP.
Samsung Galaxy Note 2, 3 og 4: Pris uten binding ca 5–6000,- (litt under i noen nettbutikker).
+ Stor skjerm, tegnepenn. Rask.
÷ Litt vel stor for mange brukere. Middels batteritid.