Protools skjermbilde

ProTools for deg og meg?

Ja, jeg tror det. Du kan få små dippedutter med tilkopling til PC og enkel utgave av programvare (ProTools LE), og du kan få større dipedutter og kjempemiksere. Fra 4 000 kroner til 150 000 kan du velge mellom enkel hjemmehjelp og et profesjonelt studio som får plass i et hjørne av stua.

Leo

Leo Leonhardsen
Mbox
Denne lille saken skulle passe for slanke lommebøker: MBox Pro.

Jeg startet med en liten Mbox, en mikrofon, en PC og Pro Tools programvare tilpasset den lille Mboxen. Relativt billig og lett å komme i gang med. Med det enkle utstyret hadde jeg opp til 16 spor tilgjengelig, både midi og vanlig lyd. Mikrofon tilkoplet den lille boksen og progamvare som viste miksebord på PCskjermen. Med dette lille utstyret kan du spille inn en enkel demo eller du kan bruke det som evaluering av dine fremføringer. Hvis du skal ta opp hele visegruppa, blir dette utstyret for smått. Men for opptak av enkeltspor og pålegg av mange nye spor, instrumenter eller sang, så er det ypperlig. Du får god og ren lyd.

Kvaliteten på lyden ligger i kvaliteten på mikrofonen. Har du først gjort opptak, så finnes det en rekke hjelpemidler for å bearbeide lyden. Du kan legge til kompressorer, romklang, equalizer, gitarforsterkere og en mengde andre effekter. Det er lett å legge på så mye at det du tok opp drukner i effekter.

Dette utstyret er enkelt å bruke. Men programvaren krever at du leser bruksanvisningen og øver deg en del i bruken av den. Da kan du få mye glede av dette. ProTools er vel det mest brukte studioprogrammet ved siden av Cubase. Mboksen finnes i tre størrelser og passer i ryggsekken. Det gjør at du kan ta med deg din lille bærbare og opptaksutstyret til fjells eller til sjøs og jobbe hvor du vil.

Mikser
003-mikseren gir større spillerom. (Klikk for zoom)

Når du har brukt dette utstyret en liten stund oppdager du at du trenger mer. Det er et syndrom som rammer alle som begynner å leke med lyd og opptak. Det ligger en begrensning i det at Mbox bare har to analoge innganger, det blir fort en del begrensninger i det å ikke ha hardware som for eksempel mikser tilgjengelig, og den programvaren som følger med Mbox viser seg i lengden å være noe begrenset. Og da er spørsmålet: Skulle jeg bare bruke dette utstyret som et verktøy til å eksperimentere med musikken, eller skulle jeg kanskje gjøre forsøk på litt mer profesjonelle opptak. Da melder behovet seg for oppgradering av utstyret.

Med en 003 factory complete har du alt du trenger til innspilling, redigering og mastering. Den koster rundt 20 000 kroner. 4 innganger (XLR og jack). Det meste kan du gjøre på mikseren. I tillegg har du en lang rekke effekter (plugins), utgang til monitor og hørelurer direkte styrt fra Mikseren (kan også styres direkte fra PC-tastaturet og musa), fading, muting og mye mer.

Da jeg oppgraderte fra Mbox til denne type mikser ble det moro. Alt var så mye enklere og gikk raskere. Musa og tastaturet kunne legges bort og musearmen ble bra igjen.

Skjermbilde
ProTools har et omfattende skjermbilde, hvor du kan få gjort det meste (klikk for zoom).

Med et par Røde mikrofoner eller lignende kan du gjøre gode opptak her. Du kan lage din egen CD hjemme. Eller du kan jobbe litt i studio, ta med opptaket hjem og legg på flere spor hjemme. Ta med tilbake til studioet og miks eller gjør alt ferdig hjemme. Erfaringen min er at det er lett å bruke. Men vi skal også huske på at en god visesanger ikke nødvendigvis er en god lydtekniker. Derfor bruker jeg dette utstyret til hjemmehjelp. For profesjonelle produksjoner inviterer jeg en studiotekniker hjem. Eller går i studio hvor de i tillegg til å kunne bruke dette utstyret også har de mikrofonene jeg ikke har råd til. (En mikrofon koster jo mye mer enn opptaksytstyret, PCen og programvarene til sammen.).

Vi har bevisst utelatt tekniske spesifikasjoner og tunge faglige vurderinger her. Det kan du finne på digidesign.com. Noen mener Pro Tools er vanskelig og at Cubase er bedre. Dette vil være smak og behag og etter som hva man er vant til. Cubase var mye bedre på midi tidligere. Midifunksjonene i ProTools har blitt mye bedre i det siste, så dette har nok utjevnet seg. Dessuten kan du jobbe med samme prosjekter i Cubase, ProTools og andre opptaksprogram samtidig, da forskjellene utviskes mer og mer.

To ting man skal huske på til slutt er:

  1. Det er fullt mulig å klare seg med billig utstyr og litt tålmodighet.
  2. Første gangs investering i slikt utstyr er utgift til utgifts ervervelse (som kan trekkes fra på selvangivelsen), da du starter en karusell når du kommer hjem med utstyret ditt.  Men det er jo morsomt!

 

ProTools (Mac + Windows) Lages av Digidesign, som eies av Avid. Light-versjonen LE er den som blir omtalt her i bladet. Den kommer også i fullverjon, men den koster…
Pris for ProTools LE: 850,- (og du må ha MBox-kompatibel lydinngangfra M-Audio). Full produksjonspakke: ca 17.000 + Digidesign lydutstyr (kommer i tillegg). Digimikser 003 + ProTools LE: 21.000.

Course for ProTools 10. Gratis kurs på engelsk, i Mac AppStore (for Mac-versjonen).

Publisert: 10. feb 2012.