NVF-banner

Gitar-ekstra

 

Norsk Noteservice

De fleste av bøkene i artikkelen er utgitt av Norsk Noteservice og kan skaffes i Notebutikken på nett.

Lillebjørn Nilsens Gitarbok selges av Cappelen/Damm.

De fleste av bøkene også er å få i vanlige bokhandlere og musikkbutikker.


Gitarbøker

"Har du noen gode lærebøker for gitar?"

Jeg har ofte fått det spørsmålet når jeg har solgt gitar til nybegynnere. Tja, sier jeg, det finnes mange og ingen er vel helt optimale. Og så begynner tilpasningen til den enkeltes behov og ståsted.

Som gitarlærer har jeg i mange år laget egne opplegg i mangel av gode lærebøker. De siste åra har det kommet et variert utvalg som passer både for selvstudium og i kurssammenheng. Jeg savner Gitar for alle av Jørn Simen Øverli fordi den hadde et stort utvalg av viser, den omfattet alt fra nybegynnere til viderekomne og den hadde et pedagogisk grunnlag som var velfundert og godt utprøvd. Den ble dessverre ikke gitt ut i mer enn to opplag. Førstevalget etter det er Lillebjørn Nilsens Gitarbok. Den er en klassiker som kommer til å stå i lang tid. Den er omfattende og har en pedagogisk plattform som gjør at den passer for alle.

La oss se på hva vi vil at elevene skal lære. Jeg har elever fra 8 år til voksen alder. Jeg vil at de skal kunne spille flere sanger i tre tonearter etter ett år. For eldre elever selvsagt flere tonearter. Og jeg vil at de skal kunne noe teori og notelære. Å kunne lese tabulatur og noter er en selvfølgelig del av bagasjen de skal ha med seg når de slutter hos en pedagog. Da har vi et enklere grunnlag for å velge læreverk.

Hovedbøker

Jeg har brukt Guitaren av Bruno Simonsen ved siden av andre gitarbøker for å gi elevene et bedre teoretisk grunnlag. Den har vi også brukt i diverse kulturskoler. Den får jeg dessverre ikke tak i lengre, og da er det igjen ut å lete etter gode erstatninger. Inntil videre kopierer jeg fra den utgåtte boka.

Den boka jeg har brukt mest er Tor Solbergs Spill gitar (Norsk Noteservice). Den har et bra repertoar og en grei oppbygging. Den svarer også delvis til min intensjon om hva elevene skal lære første året. Noen av sangene er ukjente for yngre elever. Det med gjenkjennbare sanger er vanskelig. Jeg har tidligere påstått at kunnskapen om sangrepertoar er relativt lav blant norske lærere. Mine elevers kjennskap til sanger er en bekreftelse på det. Ettersom lærerne lærer seg å bruke den utmerkede sangboka Sang i Norge vil nok dette rette på seg. Heldigvis har mange bøker melodiene på CD, slik at selvstudium forenkles. Jeg kjøpte Allsangbok for barn og brukte den til å komplettere øvingsutvalget. Og da ble det fart i spillinga til elevene.

Spill gitar 2 burde vært slått sammen med bok 1. Det ville gjøre det billigere for elevene og boka ville blitt mer komplett som lærebok. Nå er det svært få som kjøper bok 2. Disse finnes nå på DVD for selvstudium. Mine 11-åringer som har brukt Solbergs bok, komplettert med en rekke tilleggsanger og notelære, kan i dag åpne mange forskjellige sangbøker og spille på egenhånd.

Orion Forlag ga i 1996 ut ei bok som het Gøy med gitar. Det var gøy i begynnelsen og forferdelig mange sanger i A-dur. Så noen i D, G, C, og parallellene Am og Em. For voksne var den grei nok. Men for barn er ikke den pedagogiske progresjonen å anbefale. De som hadde skaffet seg den måtte bruke mye tilleggslitteratur. Men sangvalget var mer treffende enn Solbergs bok.

Gitarboka 1 og 2 av Bjørn Schandy (Norsk Noteservice) har oppbygging og repertoar som egner seg godt for alle aldre. Gode forklaringer og enkel progresjon. Det følger med CD for de som vil bruke tid på å lære seg melodiene. Den gir innføring i tabulatur og fingerspillsteknikker. Del 1 gir også en enkel innføring i noter. Repertoarutvalget i disse bøkene er ganske bra med mange nyere kjente sanger. Repertoaret inspirerer elevene. Schandy har etablert seg som lærebokforfatter også innen blokkfløyte og keyboard. Han har også gitt ut lærebok i el-gitar, El-gitar boka. Denne er også så omfattende at den også egner seg for akustisk gitar.

Lillebjørn Nilsens Gitarbok er etter snart 40 år fortsatt en ener. Repertoarvalg, pedagogisk oppbygging og progresjon imøtekommer mine krav.

Hvis du vil jobbe mer med fingerspill, det vil man gjerne etter å ha brukt Lillebjørns bok, så kan jeg anbefale John Renbourns Fingerstyle Guitar (Mel Bay Publications Inc.). Den er en unik samling øvelser i keltiske melodier, åpne stemminger, jazzteknikker, folk og blues. Den inneholder i tillegg tre CDer med tre timers grundig instruksjon. Hvis jeg hadde tatt meg tid til å arbeide meg igjennom den, er jeg sikker på at jeg ville blitt en god gitarist. (...Såså!! Red. anm.)

Så kom endelig den boka jeg har lett etter. Sølvin Refviks Gitarboka mi (Norsk Noteservice). Den har en grundig innledning om ulike gitartyper, stemming, ergonomi, vedlikehold og forsterkere. Den inneholder både akustisk og el-gitaropplæring. Med CD. Den har rytmeøvelser og musikkteori. Enkle og kjente sanger med noter og tabulatur. Men den har dessverre for få tekster med bare besifring. Dermed må også den kompletteres av læreren.

Tilleggsbøker

Den tilleggsboka jeg velger i dag er Sven Lundestads Spill klassisk gitar (Norsk Notesevice). Den har det jeg ønsker meg av teori og enkle øvingsstykker på klassisk gitar. Den har både enkle og kompliserte fingerspillsøvelser. Den passer godt for både barn og voksne.

Og det er fint, for jeg krever som regel at en av foreldrene er med og lærer når jeg underviser barn. Nettopp det har vist seg å være morsomt. Og det gjør det enklere for barnet å huske leksa. Litt konkurranse mellom foreldre og barn blir det også. Som regel vinner barnet konkurransen, og det er ingen bakdel for et barns selvfølelse. Omtale av boka kommer på viser.no.

Vil du spille mer klassisk gitar, så er det ultimate valget Sven Lundestad og Tore Solbergs Klassisk gitar (Warner/Chappel Music Norway). Den leveres med to CDer. Kan brukes både som selvstudium og i alt fra begynneropplæring i kulturskolen til videregående. Brukes også ved høgskoler. Det er den boka jeg koser meg med så vel i lyse sommernetter som på mørke vinterkvelder, og om nødvendig midt på blanke formiddagen.

Det finnes også enkle små hefter med noen få grep og noen sanger med besifring. Jeg bruker ikke slike i undervisningen, men til selvstudium kan det være godt nok for å komme i gang. Det finnes også mange bøker med oversikt over grep. Hvis du skal lære å spille gitar kan alle de ovenfor nevnte bøkene brukes.

Så et hjertesukk til skolene våre. Vær så snill: Syng et par sanger hver dag med elevene, ikke bare i musikktimene. Og til musikk og gymnastikkundervisningen: Lær barna å danse. Bruk afrikanske trommer og lær dem rytme. Det tar så mye tid fra gitaropplæringen når jeg må ta frem trommene mine for å øve rytme med barna.

 

Enda en lærebok vi har omtalt på viser.no: Roy Henning Snyens Gitarspill

Til forsida | Om oss | Musikkpolitiet | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ webred: Øyvind Rauset, rauset.no