NVF-banner

Produktinfo

DVD-logo

Kaizers Orchestra: 250%

250% er trykket i 2000 eks. Den kan blant annet kjøpes hos Ivar Skei i Sandnes, Apollon i Bergen, Platekompaniets nettbutikk og i utvalgte butikker,  Big DipperThe garden og Lite nytt for 199,- kr. Digitalt kan du laste ned musikken på iTunes, Musiconline og Mic. På Kaiers Orchestras nettbutikk kan man laste ned i ulike formater.
 

Mer om Kaizers Orhcestra finner dere på Dr. Movinckels akuttmottak,
nettsiden til Kaizers Orchestras offisielle fanclubb. Her finner dere et intervju med mannen bak Black Soul family, Jostein Ueland og Jan Ottesen i Kaizers Orchestra.
Bandet har hjemmeside og myspaceside.
Biografi om bandet i Norsk pop- og rockleksikon.
 

Vinyl og CD

På åttitallet avløste CDen langt på vei LP-platene som musikk-"format" i de brede lag. Enkelte grupper ga riktignok ut sine album på et lite opplag vinyl hele tiden og i dag er det gledelig å se at flere artister velger å gi ut musikken sin på høykvalitets-vinyl. Mange mener at vinylen for alvor er på vei tilbake, se for eksempel intervju med Rune Kristoffersen i plateselskapet Rune Grammofon. Det kan være mange grunner til at man foretrekker vinyl. De er vakre å se på, stort utbrett med fine bilder og man har fysisk kontakt med musikken fra rillene og stiften til høytalerne. Apropos stift og riller, sjekk ut denne omtalen av en meget spesiell vinylspiller. I Norge er Chris Skillbred kontaktperson for denne og han kan gi demonstrasjon for dem som er interessert.

Mange hifi-entusiaster fnyser av CD-formatet, skjønt man legger til at det er det beste digitale man får av lyd (interessen for høyoppløsningsformatene SACD og DVD-audio er merkverdig laber). På vinylen gjør man ingen kompromisser, mens CDen kun gjengir fra 20 til 20 000 Hz. For en intro til diskusjonen, se artikkelen Låter vinyl bedre enn CD? I dette perspektivet er det en lydmessig katastrofe med alle nedlastingsformatene hvor sanger er rippet ned til et par Mb. På den annen side er det en lang vei fra rillene til våre ører. Dårlig utstyr kan ikke oppveies av selv den mest perfekte platepressing. Dessuten, de færreste høytalere og stifter gjengir lyder opp til mer enn 20 000 Hz. En hifi-entusiast jeg konsulterte, mente jeg skulle sette meg og lytte til grupper som spilte på akustiske instrumenter på intimkonserter, uten mikrofon. Lytt deretter på LP og CD og se hva du synes gjengir best det du opplevde.

Vi skal heller ikke kimse av at lydopplevelse er mer enn frekvenser og lydoppløsning, det er en helhetsopplevelse. Da er det jo rene seremonien med den vakre svarte plata man med arbødighet og andakt legger på platespilleren og fører stiften varsomt til rillene. Magi! En CD er ikke i nærheten av slike kvaliteter!

Revet kant

Kaizers Orchestra 250% liveplate eksklusivt på vinyl og iTunes

Kaizers Orchestra ga høsten 08 ut en liveplate med høydepunkter fra konserter i Europa våren 08. Denne plata kommer ut på på en lekker og påkostet 180 grams gatefoldvinyl distribuert av undegrunds-selskapet Black Soul Family. Dette er det eneste fysiske formatet i tillegg til iTunes. Med andre ord en ganske så eksklusiv affære!

Kaizers: 250%Navnet Mr. Kaizer opptrer i låta Bastard fra 1998.  Da het bandet fremdeles "gnom" med liten "g". Like etter ble imidlertid kontrabassist Rolf Prestø byttet ut med Jon Sjøen og bandet skiftet navn til Kaizers Orchestra. Bergensbandet ble startet i 1999 og serverer skranglerock, nyveiv, skamusikk, østeuropeisk ompamusikk med mye humor.  Om jeg skal forsøke å peke på musikalske referanser til stilen Kaizers Orchestra har lagt seg på, vil jeg assossiere i retning av Tom Waits' senere produksjoner hvor lydbildet er preget av eksperimentering med ulike perkusjonsmuligheter, oljefat, bilhjul og disharmoniske klanger. Jeg tenkter også på Einstürtzende neubauten, Einmal kommt die liebe og tivoli-musikk. Med elementer fra industri-skrammel med banking på oljefat og referanser til bedehusene gjennom bruk av gamle trøorgler har Kaizers Orchestra satt dype spor i Norges rockeinteresserte befolkning.

Kaizers Orchestra har siden debuten i 1999 vært en farverik og nyskapende band i det norske musikklandskapet. De har nå vært på Maskineri-turné og gir i den anledning ut en eksklusivt album fra turnéen. Albumet foreligger foreløpig kun på 180 grams høykvalitetsvinyl trykket i 2000 eksemplarer, foruten at den er tilgjengelig på iTunes i iTunes plus-format. Vi kan bare glemme CD med andre ord. Jeg må bare si det, de har vært på turné en stund, og er virkelig samspilte. Dette låter vanvittig bra. Det er ikke mange band som har en slik kult-status at de kan gi ut kun vinyl. Motorpsycho, Gåte og Kaizers kan gjøre dette. Og noen andre.

250% Livealbum

Albumet 250% er utgitt på Kaizers eget plateselskap Kaizerrecords og distribuert gjennom labelen Black Soul Family. Albumet består av konsertopptak fra vårens «Maskineri»-turné, ti låter fra fem forskjellige byer i Tyskland, Østerrike og Sveits. Av materialet på 250% finner vi låter fra hele karrieren deres; "KGB", "Apokalyps meg", "Maskineri", "Volvo i Mexico" og "Enden av november" skriver seg fra deres forrige album "Maskineri". Av de andre låtene er "Container" hentet fra albumet "Evig Pint", "Maestro" og "Dieter Meyers Inst." er hentet fra "Maestro", mens "Sigøynerblod" er fra "Død manns tango" og "170" er fra "Ompa til du dør". Flere av disse finner man også på Kaizers forrige live-album "Live at Vega". Jeg må få kommentere avslutningen på "170". I det låta toner ut og applausen tar over, kan vi høre orgelet/synthen gli over fra temaet i låta til melodien på "Eg veit i himmerik ei borg" - en elegant avslutning på et glimrende live-album.

Ifølge Kaizer-fan og vokalist Jan Ove Ottesen har føringen for utvalget på plata vært de låtene som er best å høre på, ikke nødvendigvis de som er perfekte, men de som har noe med seg. Les hele intervjuet her.

Kaizers på konsert
Noen kompromisser må gjøres på konserter og konserter åpner for andre muligheter enn en studioinnspilling og legger andre føringer på hvordan musikken fremføres. På godt og vondt. Fremføringene er naturlig nok litt "grovere" enn på studioinnspillingene, her legges ikke på flere spor, og hver person kan som regel kun spille ett instrument om gangen. Samtidig vil man ofte oppleve en smittende spontanitet i k onsertsammenheng og det er spennende å høre hvordan bandet fungerer som band på en scene. Jeg har ikke hatt gleden av å oppleve Kaizers Orchestra på konsert. Derfor er det ekstra gledelig for meg å få litt av  konsertstemningen inn i stua mi fra rillene på denne vinylutgivelsen. Kaizers kommer godt ut av det etter å ha lyttet meg igjennom 250% noen ganger. Men jeg blir stadig mer imponert over deres siste studioalbum Maskineri da jeg satt og "kryss"-lyttet til låtene for å høre hvilke endringer som var gjort fra studio til konsert. Marimbaen er borte, strykerne er borte, ellers litt røffere spill, godt spill.

Ompa til du dør er bonuslåt kun på iTunes - Hæææ?!

Noe som er pokker så irriterende, er at Kaizers har lagt ut en bonuslåt til dem som laster albumet ned fra iTunes, Ompa til du dør. Det er jo en klassiker av en Kaizers-låt, og det er rett og slett dårlig gjort mot vinyl-kjøperne. Det skulle vært bonuslåt på vinylutgaven. Jag är besviken!!

Black Soul Family

250% er utgitt på Kaizers Orchestras eget plateselskap Kaizer Records, men distribusjonen foretas av plateselskapet Black Soul family. Det er et  plateselskap som har utgitt forskjellig musikk, blant annet metalbandet Thunderbolts 7" "Bandits at 6 o' clock" og crustpunk-/hardcore-bandet "I.O.U." både singelen "A cause for anxiety" og full lengdealbumet "I owe you". De ga tidligere ut Kaizers-singelen "Apokalypse meg" og nå altso en lekker praktutgave av en live-plate med opptak fra Kaizers Orchestras turné i Tyskland, Sveits og Østerrike. 

Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no