NVF-banner

 

Endagsseminaret ble holdt i Schouskvartalet ved siden av Viseforums nye kontorlokaler, og hadde deltakere fra flere viseklubber og arrangørsteder.

Deltakerliste:

Sven Ohrvik og Veslemøy Solberg, Drammen/ nordicae.com
Dag Hoftun Knutsen, ØNV og Drammen VK
Aud Huseby Borg, Sandexpressen, ØNV og DUK
Øyvind Rauset, NVF
Karl Heldal, Nye Skalder
Harald Dyrkorn, Oslo VK
Ragnar Sør Olsen,
Magne Sell og Marit Rutle, Knutehytta
Øyvind Sund, Vinstra
Toril Nybrott, Hamar
Jens Haugan, Hamar
Øyvind Kjus, Asker/Fyrlykta
Håkon Paulsberg, Rygge
Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli, Josefine Visescene
Ida Ziener, NVF
Rita Mienna, Viser Ved Kanalen
Leo Leonhardsen, NVF
Mari Rustøy, NVF.

Noen av deltakerne
Viseformidling på Østlandet

Østnorsk Viseforum dekker området fra Otta til Kragerø. Her finnes amatørvisegrupper, profesjonelle utøvere, visefestivaler, profesjonelle scener og klubber som engasjerer både amatører og proffer. I november var representanter for viseklubber og utøvere samlet til møte i Oslo. Norsk Viseforum ønsket innspill i arbeidet med å bedre formidlingen av viser i Østlandsregionen.

Visa er et kunstuttrykk som er sjangerovergripende i musikken og med teksten i sentrum. Visa faller ofte mellom flere stoler og er vanskelig å putte inn i noen musikalsk bås. En del utøvere kaller seg singer/songwriter og forbinder viser med Prøysen og Erik Bye. Andre er bevisste over den tradisjonen de jobber innenfor og kaller seg visesangere. I media får viser relativt lite oppmerksomhet, selv om mange viseplater topper salgslistene. Enkelte av disse platene kommer ikke igjennom nåløyet for spilling i NRK. Hva kan vi gjøre for å løfte viseutøverne opp. Det var noe av det vi ville diskutere på møte mellom utøvere og arrangører i regionen.

Viser ved Kanalen har funnet sin form og kommer til å holde på sin programprofil med viser, eller tekstbasert musikk som de kaller det. De slipper til nye talenter gjennom en form for konkurranse der vinneren får vise seg frem på festivalen. Visescenen Josefine i Oslo er et profesjonelt tilbud som også slipper til nye fjes på åpen scene. Med arrangementer hver uke er denne scenen den største på viser i Norge. En gang i året arrangerer de også skrivestue. Begge disse to profesjonelle tilbudene legger altså til rette for nyskaping innen sjangeren.

Visens dag eller Vise:Larm

Norsk Viseforum vil utvikle et eget prosjekt for økt synliggjøring av viser på Østlandet. Vi må lage noen arrangementer som er så store at de fortjener medieoppslag. Et Vise:Larm etter modell av Folke:larm kan være en idé. Eller en Prøysendag, eller en «Visens Dag» hvor det spilles viser i alle kommuner på samme tid, etter modell fra den nordiske bibliotek­uka, der det leses nordisk litteratur på alle bibliotek i Norden på samme tid. Andre etterlyser en kompetansebank for artister som trenger hjelp med utgivelser, rettighetsspørsmål, promotering , oversikt over gode spillesteder etc. Det er også på tide at Norsk Viseforum begynner å arbeide for å få viser inn i utdanningssystemene. Det bør være en egen viseutdanning ved Musikkhøgskolen.

Norsk Viseforums administrasjon fikk en del klare ønsker her og vi s etter stor pris på engasjementet fra de som tok turen til Oslo. Dette overfører vi også til andre regioner. Med økt kapasitet i administrasjonen kommer vi til å følge opp alle innspillene.


Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ webred: Øyvind Rauset, rauset.no