NVF-banner

 

Viseklubben Spelt

Program våren 2009
som nettside - eller PDF.

Spelt er også med i Nordnorsk Viseforum.

SPELT – Visekubben i Tromsø

Første styret i Spelt
De som dro det igang: Bak fra venstre: Siw Eriksen hos Norsk musikkråd Troms, Synnøve Wilhelmsen, Hans Kristen Hyrve, Anne Grete Seljebakk hos Norsk musikkråd Troms. Foran fra venstre: Ragnar Olsen, Geir Stenersen og Jan Arvid Johansen.

Spelt kom i gang høsten 2006, etter et initiativ fra ildsjela Anne Grete Seljebakk i Troms Musikkråd. Hun kontaktet aktive visesangere som Geir Stenersen, Jan Arvid Johansen og Ragnar Olsen, som knyttet trådene tilbake til tidligere visescener som hadde vært i byen.

Alt fra første visestund viste det seg at klubben fylte et stort udekket behov i Tromsø. Høsten gikk med fulle hus i det riktignok lettfylte lokalet Skarven Bar (med 80 publikummere var det fylt til bristepunktet).

Konseptet var, og er fortsatt, det samme som de har på Josefine og Nye Skalder, med en hovedartist som holder på en times tid, og deretter åpen scene. I starten opptrådte hovedartistene på Spelt for symbolsk betaling, men vi fikk presentert visesangere på høyt nivå. De fleste fra Nord-Norge, og mange av dem ukjente utenfor sine nærområder. For eksempel var Ivar Thomassen vår første hovedartist, en eminent tekstforfatter og komponist som er godt kjent i Finnmark, men hadde sin Tromsø-debut på Spelt.

I tillegg til de vanlige Spelt-kveldene i den lille baren var klubben vertskap for Rikskonsertenes turnéer med ”veteran møter fersking”, og hadde fulle hus på ”Stor-Skarven” med Jan Eggum/Tonje Unstad og Lars Bremnes/Annar By.

Den åpne scenen hadde fra starten av god oppslutning, og klubben har jobbet aktivt spesielt for å lokke unge folk til å komme med bidrag. Det er et langsiktig arbeid som vi nå ser har gitt stadig bedre respons.

Høsten 2008

Fra høsten 2008 gikk Spelt inn i en ny epoke. Vi flyttet visekveldene fra tirsdag til søndag, og byttet Skarven Bar med "hovedscenen" i Vertshuset Skarven. Det viste seg å være et godt valg: Søndagen ser ut til å passe bedre. Det er mer plass til publikum, større scenerom for artistene og bedre arbeidsforhold for våre proffe og idealistiske lydfolk.

Den evigunge viseveteranen Pierre Ström fra Stockholm var først ute på ”Stor-Skarven” i august 2008, og så gikk høstsesongen med flere varierte og fine konsertopplevelser: Britt Eva Løkkemos Piaf-tolkninger, gruppa Fotefar som forener viser og tradisjonsmusikk, Ola Bremnes og Terje Nohr med Olas underfundige viser, og Dagfinn Hansen som presenterte sin nye plate. I romjula fulgte klubben opp suksessen fra året før med Boknakaran & gjester.

Våren 2009

Nå er vårsemesteret 2009 godt og vel begynt, og Spelt har for første gang et ferdig program som rekker helt fram til sommerferien. Det er distribuert på nettsidene våre og mer handfast i form av en lekker trykksak (og som PDF i høyre spalte på denne sida).

Sesongen ble åpnet i januar med tromsø-musikeren Estor Jensen, som har skrevet en mengde gode sanger, men sjelden lar seg lokke til å framføre dem offentlig. Stor jubel for Estor & Co.

Februar-spelt var med de kjente Lofoten-trubadurene Dag Kajander og Kai Larsen, som leverte en lærerik, humoristisk og musikalsk avansert kabaret om livet i Lofoten fra gamle dager til i dag. Denne kvelden var det også stor oppslutning om åpen scene, og de fleste av aktørene kom fra musikklinja på Kongsbakken videregående skole. Det er godt å ta med seg videre!

Veien videre er, i skrivende stund, slik:

Ida og ToreNeste Spelt-kveld er første mars. Da har vi gleden av å introdusere en duo som ble til på vårt initiativ: Skuespilleren Ida Holten Worsøe fra Hålogaland Teater (bl.a. med stor suksess i hovedrollene i musikalene Cabaret og Chicago) og folkemusikk-gitarist Tore Bruvoll (bl.a. fra Hekla Stålstrenga).

Så blir det extra-spelt på St. Patrick’s Day 17. mars, hvor vi, med lokale krefter, feirer Irlands nasjonaldag med tradisjonsmusikk og allsang.

Videre utover våren får vi besøk av Lars Martin Myhre og Ingvar Hovland, Tove Karolin Knutsen og til slutt, men ikke minst, Tonje Unstad. Se programmet på nettsidene!

Om vi skal oppsummere den to-og-et-halvt-årige historia til visekluben Spelt, tør vi si at vi er blitt en ganske så profesjonell arrangør-klubb, som streber etter kvalitet i alle ledd – kunstnerisk, organisatorisk og teknisk.

Samtidig legger vi stor vekt på den åpne scenen, hvor vi hele tida ønsker nye stemmer velkommen. Den som melder seg som bidragsyter, kommer gratis inn på Spelt-kveldene.
Allsangen er satt i system, med at vi har engasjert Anne Nymo Trulsen (kjent bl.a. som vokalist i Hekla Stålstrenga) som allsang-general. Hun har som oppgave å plukke ut sanger til hver spelt-kveld, og lede publikum trygt gjennom dem. Dette har avslørt stor allsang-glede og –kreativitet hos alle frammøtte.


Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ webred: Øyvind Rauset, rauset.no