NVF-banner

Produktinfo

DVD-logo

Viser i trengsel

Triola/Musikkoperatørene 2008

Kan kjøpes i plateforretninger eller lastes ned fra forskjellige steder, bl.a NRK, Musikkonline, MIC, iTunes.

 

blank
Revet kant

Viser i trengsel,
gjenutgivelse av LP fra Dolphins (1967)

Da Dolphins viseklubbmed Ole Hauk i spissen ble startet i 1966, utviklet den seg raskt til å bli et viseverksted og møtested for viseinteresserte. Arne Bendiksen gjorde opptak med en rekke på den tiden ukjente visesangere som opptrådte på viseklubben Dolphins i Oslo. Han hadde verken tid eller krefter til å gi alle artistene. Han satte seg imidlertid ned og gjorde opptak med dem slik at de skulle kunne få et visittkort å vise til i deres arbeid mot videre oppdrag og karriere.

OmslagArtistene du finner på denne plata, er i sin helthet Øystein Sunde, Finn Kalvik, Hege Tunaal, The Young Norwegians (Lillebjørn Nilsen, Bjørn Morisse og etterhvert Steinar Ofsdal), Lars Klevstrand, bror og søster Eivind og Sissel Kvambe, Bjørn og Ulf, Kari Svendsen, Jon Arne Corell, Peter Skodbo og Kinsfolk. Opptakene er gjort med Arne Bendiksen bak kontrollspakene og artistene kom en etter en frem og spilte inn sine sanger. Det er en artig samling visehistorie som er gjenutgitt på CD.

Viser i trengsel inneholder mye fin musikk, den har verdi som historisk dokument. Det er artig å lytte til tidlige opptak av artister som har vokst til å bli store kunstnere. Her kan vi høre dem i deres spede begynnelse. Nivået er høyt allerede da. Jeg er imponert over Lillebjørn Nilsens banjo-ferdigheter allerede på et så tidlig tidspunkt. Øystein Sunde er kvikk som alltid der han fremfører Fire melk og Dagbla for i går og Andpust Olga. Her spiller også Finn Kalvik sitt glansnummer Finne mæ sjæl med litt tynn stemme i det øvre registeret og de umiskjennelige rimene som virkelig river like mye hver gang man hører de; "..tenker jeg blir hvor jeg er, det har blitt så dårlig vær..." Få slår slike linjer! Jon Arne Corell fremfører Koreansk teater av Sverre Ingstad og Stig Dagermann med den Fred Åkerstøm-aktig stemmen. Hege Tunaal fremfører en flott versjon av Tusen plommer med tekst av Inger Hagerup. The Young Norwegians spiller en relativt ukjent sang kalt The Plastic Jesus signert Lillebjørn Nilsen, Bjørn Morisse. Jeg tror det er Steinar Ofsdal som spiller på bass her, men jeg skal ikke si det for sikkert. Sissel og Eivind Kvambe gjør en veldig flott versjon av Irwing Gordons Allentown Jail. Det er en fin CD som kunstnerisk på høyden og som for viseinteresserte i Norge burde være et funn når den nå er utgitt på ny.


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no