NVF-banner

Produktinfo

DVD-logo

Veslemøy Solberg: Gullmåne

nordCD

Distrubueres av Musikkoperatørene a.s

 

blank
Revet kant

Veslemøys Gullmåne

Veslemøy Solberg kom med CDen Gullmåne i høst. En fin blanding av viser influert av revy, folkelig sangtradisjon og pop. Drammensjenta med røtter i Telemark har gitt ut flere CDer de siste ti åra. Hun har fått gode kritikker og vært nominert til Spellemannsprisen. Denne utgivelsen tåler nok også nominasjon.

Veslemøy SolbergVeslemøy Solberg skriver tekstene selv. Både bokmål og nynorsk. Hun skriver enkelt. På denne plata er barnesangene som form dominerende, både i tekst og melodi. Spørsmålene hun stiller til den måten vi utvikler et samfunn med mer og mer distanse til menneskelige verdier kommer dermed klart frem. Jeg falt for ”Kjære Gud i Himmelen, du som er så god: Gi meg mere fri og mindre SFO”. En fin beskrivelse av den vanvittige kampen mellom det å klare å oppfylle kravene til materiell standard og samtidig kunne gi omsorg til avkommet. Hun har en tydelig og underfundig kommentar som kommer overraskende. I sangen ”Norge, mitt Norge” slår hun til med …”Det var fjære og flo, det var unger som lo, og ingen krangla om penger, for de hadde ikke no…”. Lett bruk av språket i god revytradisjon.

Det meste av musikken står Svein Ohrvik for. Variert tematikk i musikken. Melodiene har vendinger som går utenom de faste klisjeene de fleste av oss bruker. Det løfter tekstene og gjør sangene spennende.

Sangstemmen er kanskje det mest påfallende med denne plata. Veslemøy synger så vakkert at man vil ta ned nymånen og gi henne den som takk for sangen. Ikke bare fordi hun har en vakker stemme, hun behersker også formidlingens kunst. Dermed kan jeg noen ganger ønske at både tekster og melodier hadde enda større utfordringer. Nettopp fordi Veslemøy besitter denne kombinasjonen av stemmeprakt og formidlingsevne. Gi henne flere sanger!

Det er enda noen dager igjen til jul – legg plata under treet, men husk å ta den frem og lytt til den!


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no