NVF-banner

Produktinfo

CD-logo

Sigrid Therese Moldestad: Taus - Felefortellingar

CD'n er gitt ut på Grappa.
Den kan også kjøpes på nettet via musikkonline.

Sjekk ut artistens myspace-side.

 

Revet kant

Taus - Felefortellingar

Utgivelsen Taus er et kulturhistorisk dokument om kvinnelige spelemenn på vestlandet og kampen for å få lov til å spille fele. En frihetshistorie mot fordommer og pietisme. Sigrid Moldestad viderefører tradisjonen.

Bak et vakkert omslagsbilde av Sigrid Moldestad som gir meg assosiasjoner til Hendrix-låta Foxy lady, finner vi en utgivelse tilegnet felespillende kvinner og frihetstrang. Moldestad har etter møysommelig arbeid med bygdebøker og slektssoger, laget forestillingen Taus om en kvinnelig spelemannskultur i Nordfjord på Sunnmøre.  Forestillingen inneholder flott musikk og fine tekster delvis av tradisjonelt materiale, delvis egenkomponert av Sigrid Moldestad, og helt til slutt en vakker tekst av Dan Andersson. Moldestad er fantastisk til å spille, og dyktig komponist. Nå er hun også tekstforfatter på noen av sporene. Dette har blitt vakre viser. Jeg tar meg i å nynne på de stadig vekk.

Hvis man lytter på spor fem, Trollkjerringslått fra Hornelen, får jeg en rekke assosiasjoner i tillegg til kvinnelige spelemenn i Hornindal. Den er i likhet med resten av materialet på skiva utrolig flott, men litt anderledes enn de andre sporene. Hadde noen fortalt meg at den var hentet fra Zorba, ville jeg ikke ha problemer med å tro dem. Jeg tror grunnen er den skakke takten i visse partier. Fra todelt takt spilles melodien med 6/8 i de skakke partiene, mener jeg å høre. Det blir utrolig tøfft, jeg har spilt den mange ganger på fullt på anlegget, neste steg er å plukke den på fela!  På sistesporet har Moldestad tonesatt teksten Spelmannen av Dan Andersson, aldeles utsøkt gjort.

Sigrid Moldestad har dessuten en lang fartstid innen folkemusikken, og hun har meg bekjent gitt ut to CD'er. Med gruppa Spindel sammen med Liv Merete Kroken, og en med gruppa Gamalt nymalt sammen med Einar Mjølsnes og Håkon Høgemo. Absolutt verdt å lytte til disse og! Vakker musikk og en sterk historie, løp og kjøp!


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no