NVF-banner

Produktinfo

DVD-logo

Kari Bremnes: Live

Utgitt på Kirkelig kulturverksted.
Tilgjengelig på iTunes, på Musikkonline og MIC.

Vinylutgaven er dobbelt-LP i 180 grams høykvalitetspressing. Den heter Reise, og er utgitt på det tyske Strangeways. I Norge kan den bestilles fra Big Dipper og The garden for 249 kr. På butikken Lite nytt koster den 250 kr.

Kari Bremnes' hjemmeside.
Biografi om henne fra Norsk pop- og rockleksikon.

 

blank
Revet kant

Kari Bremnes - Live

Kari Bremnes gjør et sterkt inntrykk på mange. Mye kan sies om sangeren. Kabaretaktig mystisk Marlene Dietrich-diva eller visesanger. Tilgjort dyp, hevder enkelte. En ting er hun ihvert fall ikke: popsangerinne. Bremnes har fremført musikk i mange sjangre og skaffet seg en stor tilhengerskare både i Norge og i utlandet. I Tyskland har hun turnert jevnlig. Her utgis også flere av hennes album.

Hifi-entusiastene trykker henne til sitt bryst på grunn av den flotte høykvalitetslyden hun varter opp med på sine innspillinger. Det kan være en av årsakene til at Live utgis på 180 grams vinyl i tillegg til vanlig CD. Hennes siste album inneholder materiale som strekker seg helt fra utgivelsen Mitt vilde hjerte som kom på slutten av 80-tallet, til sanger hun har utgitt nesten nylig.

Litt løsere i snippen

Jeg er en stor tilhenger av Kari Bremnes. Jeg elsker den gode lyden i hennes produksjoner og jeg stortrives med de undrende tekstene og den forførende stemmen. Helt siden hun ga ut sine første plater har jeg ivrig fulgt med på når hun utgir nye album. Den elegante lyden vil vel begunstige studioinnspillinger. Hvorfor man skal ha et live-album av henne, kan være at man ønsker en mer umiddelbar fremføring enn hva studioinnspillinger vanligvis er. Lyden skulle vel bli noe dårligere enn i studio, er min umiddelbare tanke. Lyden på dette albumet er aldeles fabelaktig, og spillingen er kan hende noe mer løs enn på studioinnspillingene. Ellers ligger versjonene av sangene tett opp til hvordan de låter på platene de er hentet fra, bare en ørliten tanke mer løse i snippen. Musikerne kan tillate seg å foreta små endringer for moro skyld.

Noe av det som gjør at Kari Bremnes' sanger fenger som de gjør, er nok hennes karakteristiske stemme og vesen. Samtidig vil mange legge merke til de små beskrivende detaljene i mange av hennes tekster som gjør tekstene svært rike. Lytt for eksempel nøye til teksten Møte fra albumet Blå krukke, eller Hvis du kommer tebake igjen fra herværende album; "vil du kommer på sykkel med kjortelen baketter deg som et seil?". I sistnevnte tekst synes jeg også Bremnes har evnet å skape mange elegante rim som inponerer både rytmisk og i uventede vendinger samtidig som de ikke blir anstrengte.

Låtmateriale fra en lang karriere

Låtmaterialet er hentet fra så langt tilbake som Mitt vilde hjerte hvor Bremnes tolket tekster av Tove Ditlevsen, hun har tatt med Hurtigrute fra Blå krukke, et par sanger fra samarbeidet med Ketil Bjørnstad om Munch-materialet. To av de engelske gjendiktningene fra albumet Norwegian mood. Personlig er er mitt bilde av Kari Bremnes såpass tett knyttet til hennes karakteristiske dialekt og elegante tekster, at de engelske gjendiktningene aldri har fenget meg noe videre. Om jeg hadde hørt disse først, ville det kanskje vært annerledes, men å høre de i etterkant ble nedtur. Et av høydepunktene på Live, er den religiøst undrende låta Hvis du kommer tebake igjen. Jeg har aldri oppfattet det religiøse aspektet så klart tilstede i Bremnes' tekster tidligere, og jeg må si tilstedeværelsen var elegant flettet inn i teksten. Rent umiddelbart ville jeg tenkt at den Bremnes synger om et brudd. Til slutt har Bremnes også med Togsang som ble brukt i NSB-reklame for en del år siden. Kostelig tekst og fengende låt. Men hvor er Sang til byen og Københavnerkneipa?

Jeg har satt meg ned med de forskjellige utgivelsene materialet til Live er hentet fra og sammenlignet versjonene for å finne ut om det er spesielle ting Bremnes har gjort med de i konsertversjonene. Så langt er det eneste at Bremnes naturlig nok har med seg et begrenset antal musikere på turné, og har mange flere muligheter i studio. Dermed er sangene skrelt inn noe. I tillegg har hun lagt enkelte ned en tone sammenlignet med originalen.


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no