NVF-banner

Produktinfo

DVD-logo

Aasmund Nordstoga:
Ein visefugg

Warner Music Norway

Aasmund Nordstoga her hjemmeside og Myspace-side

 

blank
Revet kant

Aasmund Nordstoga: Ein visefugg

Mjølkebonde fra Vinje, kvedar og NRK-mann Aasmund Nordstoga har lenge gjort seg bemerket med sine artige og underfundige viser og stev rundt om hvor han har opptrådt. Han ga ut en CD med trioen Trispann for noen år siden. I år har han gitt ut sin egen CD med folkelige viser han har lett opp - Ein visefugg. 

Aasmund Nordstoga OmslagEin fugg er ei notisbok eller en liten bunt. Visefugg må være en bunt med viser fortinnsvis nedtegnet på papir. Richardt Berge benyttet benevnelsen og ei samling folkeviser: Norske Visefugg. Dette albumet blir Aasmund Nordstogas lille samling viser til oss. Her er og en masse lett harselerende og artige viser om livet, døden, kjærligheten, tyver og prinsesser. Lydbildet er akustisk med visete og folkemusikalsk preg. Nordstoga skriver i omslaget at de har hatt som mål å gi gamle viser en innpakning som er både frisk og tradisjonell. Det har de lykkes med.

CDen åpner ganske så sterkt med Det er meg det samme hvor jeg havner når jeg dør, der Nordstoga synger sammen med vokalist i Valkyrien Allstars, Tuva Livsdatter. Her er en innlevelse og råhet som gjør at vi tror dem på deres ord. Særlig er duettpartiene hvor Tuva Livsdatter svært effektfulle.

Spor nummer fire, Hør Ellen er en av de vakreste kjærlighetsviser jeg har hørt på lenge. Hør Ellen er visstnok en sørlandsvise uten kjent opphav. Produsent Jørund Fluge Samuelson fant denne sangen i sin mormors visefugg. Med på vokal har Nordstoga med seg Marit Karlberg (Tidligere Mattisgard, har vært med i duoen Sudan Dudan med Ander Røyne og i gruppa Dvergmaal).  I denne lille visa finner vi søte linjer av typen:

Og båten glider mere lett, når man er to i båten. 

Og livet flyter mere lett, når man er to i gråten. 

For hvert et ord i måneskinn, når hvert et råd er dyre.

Og jeg kan alltid sagtens ro, hvis bare du vil styre.

På begge nevnte sangene synger Marit Karlberg og Tuva Livsdatter mye mer enn en annenstemme. De lager en slags motstemme som vandrer friere og mer kontrapunktisk enn en ren overstemme. Dette er utrolig effektfullt. Særlig det litt disharmoniske ved Livsdatters vokal, og det skjøre ved Karlberg vokal på kjærlighetsvisa.

I selskap med alle de litt eldre folkelige visene dukker det opp en tekst av Andre Bjerke, Robert den røde. Dette er en lett romantiserende kjeltringvise av samme type som Gjest Baardsen-visa, om fyll, skurkestreker og drap. Nordstoga får på et elegant vis frem det fandeivoldske ved visa. Kostelig gjort. Det er artig å høre denne blant folkelige viser hvor rimidealene er litt "friere" enn hos André Bjerke som nærmest skriver sonetter. Jeg kan blat mange morsomme viser trekke frem at Nordstoga også har laget en versjon av Mannen og kjerringa også kjent under tittelen Kjerringa på havsens bunn (Den fyste natt me låg ilag...) som mange sikkert kjenner fra Frode Nyvolds versjon fra CDen Skjemt og sjanti.

Med seg på plata har Nordstoga i tillegg til gjestevokalistene en imponerende besetning. Daniel Sandén Varg spiller feler og nyckelharpe, Odd Nordstoga trakterer trekkspill og Åsmund Reistad tar seg av diverse strenger for å nevne noen. Disse legger ut på turné til høsten. Dette kan være verdt å få med seg.

 

Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no