NVF-banner

Anne Grete Preus
Sangbok

Innbundet, 256 s.

ISBN: 978-82-05-37026-5
Gyldendal forlag.

Pris: 349,-
men jeg ser at enkelte nettbokhandlere gir rabatt.

Revet kant

Anne Grete Preus sangbok -
tekster, noter, bilder

Anne Grete Preus - Sangbok omslagI mai 2007 fylte Anne Grete Preus 50 år. Hipp hurra! Hun har blant annet feiret dette med en fin sangbok med et utvalg av sine utgitte sanger - 60 av dem er med.

Dessuten er den krydret med historier og anekdoter knyttet til arbeidet med de forskjellige plateutgivelsene. Her er masse gøye bilder og håndskrevne repertoarlister med kommentarer. I tillegg fyller hun på med refleksjoner om å skrive sanger og melodier.

Sangene er sortert i kapitler etter når de forskjellige albumene ble gitt ut, helt fra tidlig 70-tall med Veslefrikk, til årets utgivelse. Alle sangene er forsynt med melodilinje og besifring med grepdiagram. Noen av notene er utvidet med enkle arrangementer. På enkelte sanger har til og med Anne Grete Preus med god hjelp av Sven Ohrvik laget noter for gitar og piano separat, da Preus har arrangert de noe ulikt for at de skal klinge best på hver sitt respektive instrument. Pluss!

På side 6 og 7 har Anne Grete Preus skrevet om og tegnet grepkart over sine favorittakkorder. Mang en gitarist vil nok trekke på smilebåndet og tenke "jaha, der har vi typiske Preus-klanger", masse F#add11, Asus2 og lignende tette klanger. Et knippe fine akkorder som man gjerne kan bruke litt tid på bli fortrolig med.
Dessuten er det mulig å logge seg inn på www.annegretepreus.com og få akkordene og litt annet demonstrert i en gitarinstruksjonsvideo - verdt å få med seg. Her tenker hun høyt om bruk av åpne strenger og forskjellige enkle men kuule klanger og så demonstrerer hun ved hjelp av sangene sine som eksempler. Det er litt vriene akkorder å henge med på dersom man ikke har spilt en stund, men på videoen får man opp grepdiagram i hjørnet om man kan klikke pause hvis man trenger litt ekstra tid. Klikk dere inn på adressen, videre til "klubb", og deretter til registrere deg. Brukernavn og passord finner dere på side seks i sangboka hennes. Deretter kan du lage eget brukernavn og passord.

Anne Grete Preus lager ikke akkurat vorspiel-musikk som hun selvironisk har uttalt, men i "andre" sammenhenger skulle de passe utmerket. Det er mange flotte sanger her, jeg tror absolutt det er en bok man kan ha mye glede av. Vi kan vel også si dette er et stykke populærhistorie. Anne Grete Preus har jo vært med å prege popkultur i en kvinnesalder snart. Hun har "glemt" å ta med "Hjertets lys", men som plaster på såret, har hun lagt den ut på hjemmesiden sin slik at alle som vil kan laste ned notene der. Håper hun også legger ut sistesporet fra "Fullmåne", "Diktene" på samme måten. Den er så utrolig flott. Dessuten legger Anne Grete Preus ut på turné med gitar og keyboardist i sommer. På repertoaret står sanger fra hele karrieren. Det blir en godbit for konsertpublikumet.

Per Jakob Skaanes.

Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no