NVF-banner

Produktinfo

bok-logo

Ingrid Bjørnov: Ingrid Bjørnovs pianobok.

Illustrert av Kristin Roskifte.

Spiralheftet – 128 sider.
Vega forlag 2005.

  • Tlf: 55 38 88 38
  • Fax: 55 38 88 39
  • e-post.

 

 

Revet kant

Pianobok for unnasluntrerne
fra Ingrid Bjørnov

Kan viser akkompagneres av noe annet enn gitar? Jeg våger ikke å besvare dette kontroversielle spørsmålet i en signert artikkel, men det finnes dem som hvisker og tisker om at det er utrolig artig når visene fremføres med et noe rikere lydbilde enn mann/kvinne alene med gitar. Ikke sånn i dagslys over bordet mens alle hører på selvsagt, men i krokene og i tussmørket når det ikke er så mange tilstede lenger. Til dere: her er det en artig bok som jeg har hatt mye glede av de siste ukene.

"Ingrid Bjørnovs pianobok" er ifølge vaskeseddelen en praktisk-humoristisk veiledning i pianospill for etternølere og unnasluntrere, en håndbok både for nybegynnere og de som vil friske opp gamle kunster. Ingrid Bjørnov høster av et rikholdig arsenal av erfaringer som professjonell utøver både rent musikalsk, men også som radioprater, komponist, tekstforfatter, entertainer, for ikke å nevne humorist, når hun nå gir ut en pianolærebok for de halvstuderte.

Min bakgrunn for å gi meg i kast med denne boken, er at jeg spiller masse instrumenter litt bra, noen få instrumenter veldig bra. Jeg spiller en del ute og leter opp gamle folkeviser og nyere viser og arrangerer dem for ulike stemmer og instrumenter. Jeg er brukbar på piano-komp og har erfaringer både som elev og lærer med og uten instrument. Jeg har med andre ord en forholdsvis bred bakgrunn for egne meninger om bokens sterke og svake sider.

Boken er skrevet med tanke på dem som sitter inne med det grunnleggende fra før. En morsom oppfriskningsbok med en masse tips og råd i såvel ”piano”-faglig som humoristisk forstand for en som skal spille litt for eller sammen med andre, sett fra et utøveståsted. Bjørnov har krydret boken med artige replikker og betrakntninger over det å spille piano og det å være pianist i forskjellige sammenhenger. I det hele tatt har Bjørnov kunnet spille på hele sitt register som kåsserende utøver når hun har komponert denne boken. Hun har dessuten en sjarmerende god humor i sine refleksjoner.

Her er en man masse gode tips til nachspiel-pianister, dette er som sagt en ”real-life”-håndbok i pianospill og det meste man kan komme ut for som pianist. Dessuten er illustrasjonene feiende flotte. Signert Kristin Roskifte. Bare se på side 58 for eksempel, kostelig! Disse gir fremstillingen mye luft i tillegg til å være gøye å se på.

Selv om dette er en artig bok, betyr ikke det at man ikke går igjennom masse stoff ved å arbeide seg igjennom kapittel etter kapittel. Fra relativt enkle øvelser, både med pedal og høyre og venstre hånd, som de fleste med litt bakgrunn i piano kan slentre gjennom uten å konsentrere seg noe videre, beveger vi oss raskt til spennende teori om akkorder og spilling på et vanskelig nivå for en unnasluntrer som meg i hvert fall. En dyktig klaverpedagog jeg har konsultert, støtter meg i det.

Man kan få nyttige tips her, blant annet et litteraturtips for dem som ønsker å vite mer om akkordteori som jeg har hatt svært god nytte av.

Hvilket? Det står på side 47 og gjentas på side 94. Jeg har anskaffet meg boken som anbefales. Boken inneholder et fint grepkart - som vi sier på gitarspråket - finner dere på side 98-99.

Men viktigst av alt kan hende: Det har vært gøy å spille meg igjennom hele boken. Jeg har kost meg og hatt det underholdende. Den gode Bjørnov har oppnådd noe da, motiveringsmessig er boken glimrende. Hun gjør mye av det litt vanskelige lett forståelig på en lekende og slentrende måte. Jeg gleder meg til å åpne boken og spille litt videre. Lån den i det minste om dere ikke kjøper den, her er småplukk for alle som driver litt med musikk.

Helt til slutt: sangutvalget i boken er kanskje litt smalt. Det er svært mange av Bjørnovs egne sanger her, og de er det mange som ikke kjenner. Derfor tror jeg denne boken er velegnet til selvstudier, litt mindre egnet til å undervise i. Men det er tross alt et krasj-kurs og ikke beregnet på pianoundervisning.


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no