CD, vinyl og noter kan bestilles fra Vamps hjemmeside eller i musikkforretninger. St. Mandag er tilgjengelig for nedlasting på iTunes og musikkonline. Vinylutgaven kan kjøpes hos Big Dipper og The garden. Platekompaniet har nå egen vinyl-avdeling hvor blant annet St. Mandag er tilgjengelig.
Du kan lese mer om Vamp i Norsk pop- og rockleksikon.
Omslagsbildet viser to kvinneskikkelser. Kan hende er det engler som lyser vei, lyser opp i mørket. Hva tittelen henspeiler på, om det er en hyllest til hverdagen, til dagen derpå, vites ei. Tekst og melodi til tittelsporet er skrevet av Odin Staveland og kan betraktes som en drøm om vår hvor St. Mandag er sendebudet om bedre tider.
De gjenværende medlemmene fra starten, er Øyvind Staveland, Thorbjørn Økland og Calle Apeland. Siden har det vært litt utskiftninger. Siste skudd på stammen av vokalister i Vamp er Haugesunderen Paul Hansen, også vokalist i bandet Cortina. På trommer og perkusjon finner vi Birger Mistereggen. Han har spilt i Kringkastingsorkesteret, med Ragnhild Furholt og med Trio Mediaeval, for å nevne noen. Sønnen til Øyvind Staveland, Odin Staveland, er også å finne i besetningen i Vamp anno 2008.
Mitt umiddelbare inntrykk er at Vamp i bandets tidlige periode, låt litt rolig og viseaktig med Jan Ingvar Toft på vokal. Med albumet Flua på veggen endret de noe stil og ble mer rocka, noe også Vidar Johnsens vokal bidro til. Han var nok en teknisk bedre sanger, men mindre særpreget. Jeg synes lydbildet ble mer vanlig rockeband og mindre egenartet sammenlignet med Vamp fra God Morgen, søster og 13 humler. Der var det mer kystfolkemusikk/irsk musikk og litt barnlig uttrykk med Tofts vokal. Med nok en ny vokalist i Paul Hansen på St. Mandag og flere endringer i besetningen kan vi vente oss at disse har satt sitt preg på Vamps uttrykk.
Tar man en titt på låtmaterialet på St. Mandag, ser man at Odin Staveland står for en anselig andel av låtene, både som tekstforfatter og som komponist. Paul Hansen har skrevet melodiene til Ta meg med og Amanda.
De øvrige bidragsyterne av tekster er Øyvind Staveland, Ingvar Hovland, Harald Sverdrup og Kolbein Falkeid. På sangen Aldri har Kolbein Falkeid skrevet en usedvanlig vakker hilsen til en som døde så altfor tidlig, kanskje datteren. Den traff tungt. Han bidrar med tekst og melodi på en syrlig kommentar til nord-sør-problematikk og vestlig velstand. Her følger også Øyvind Staveland opp med en besk skildring av vår velstand og deres nød i Natt i Mathare. Odin Stavelands tekster er mer utflytende, åpne skildringer av stemninger og om djevelskap. Kanskje vi kan spore en dreining her, fra det nære og tematisk noe enklere på Vamps tidligere utgivelser til sosiale tekster om ens egen rolle i verden og mer generelle stemningsbeskrivelser. Ikke godt å si.
Selve Vamp-uttrykket er for meg umiskjennelig knyttet til Øyvind Stavelands fele/bratsj og fløyter. Da de ble mer elektriske på slutten av 90-tallet, var jeg redd de ville gli inn i den store massen av gode band som låter temmelig likt, selvfølgelig med mange gode ballader. Jeg synes de har holdt seg godt, melodiene er sterke og har kraft i seg til å bevege selv etter mange gangers gjennomlytting. Lydbildet er fremdeles forankret om det akustiske men fela og blikkfløytene er mer perifere nå. På flere av sangene hører vi strykerarrangementer og på enkelte spor et mer rocka lydbilde med elektriske gitarer og riff i sentrum. Perkusjonist Birger Mistereggen bidrar med artige lydkulisser og suggererende munnharpespill på Natt i Mathare. Dette fortjener å lyttes til på høyt volum. Som så mange ganger tidligere har Vamp laget vakre melodier med gjennomarbeidete arrangementer. Jeg opplever melodiene mindre umiddelbare på St. Mandag enn på eksempelvis God morgen, søster, og 13 humler. Kanskje litt mer kompliserte melodier og arrangementer i 2008 enn tidligere.
For lydentusiaster og vinylfrikere, er det å hilse velkommen at Vamp velger å gi ut St. Mandag på vinyl. St. Mandag har kommet i en flott vinylutgave i 180 grams høykvalitetsvinyl med et flott utbrettcover. Bildene kommer virkelig til sin rett på de store LP-coverne. Vinylutgaven har en noe annen låtrekkefølge enn CDen, og den inneholder 13 spor. Jeg har lenge håpet på at de også vil gi ut debutalbumet God morgen, søster i en limitert vinyl-utgave. Nå har de snart tyveårsjubileum. Vi får krysse fingerene og håpe.
Vamp ved bassengkanten. Foto: Siri Knudsen.
Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag