Bestilles direkte fra Panorama records, hos Big DipperThe garden. Platekompaniet har nå egen vinyl-avdeling hvor blant annet Jygri er tilgjengelig. Se også to utenlandske nettbutikker med masse ny vinyl: Imusik og Velvetmusic. Også til nedlasting på iTunes, MIC og Musikk online.
Gåte har en offisiell hjemmeside (men jeg har ikke klart å komme inn på den). Adressen er www.gaate.no. De har også en Myspace-side. Det er en side om Gåte på Wikipedia, en fin artikkel i Dagbladet. Du kan også lese om Gåte i Norsk pop- og rockleksikon, et intervju med Gunnhild Sundli i Dagsavisen. Ønsker du deg en himmelfallen omtale av Jygri, se her.
På åttitallet avløste CDen langt på vei LP-platene som musikk-"format" i de brede lag.
Enkelte grupper ga riktignok ut sine album på et lite opplag vinyl hele tiden og i dag er det gledelig å se at flere artister velger å gi ut musikken sin på høykvalitets-vinyl. De er vakre å se på, stort utbrett med fine bilder og man har fysisk kontakt med musikken fra rillene og stiften til høytalerne. Apropos stift og riller, sjekk ut denne omtalen av en meget spesiell vinylspiller. I Norge er Chris Skillbred kontaktperson for denne og han kan gi demonstrasjon for dem som er interessert.
Mange hifi-entusiaster fnyser av CD-formatet, skjønt man legger til at det er det beste digitale man får av lyd (interessen for høyoppløsningsformatene SACD og DVD-audio er merkverdig laber). På vinylen gjør man ingen kompromisser, mens CDen kun gjengir fra 20 til 20 000 Hz. For en intro til diskusjonen, se artikkelen Låter vinyl bedre enn CD?. I dette perspektivet er det en lydmessig katastrofe med alle nedlastingsformatene hvor sanger er rippet ned til et par Mb. På den annen side er det en lang vei fra rillene til våre ører. Dårlig utstyr kan ikke oppveies av selv den mest perfekte platepressing. En hifi-entusiast jeg konsulterte, mente jeg skulle sette meg og lytte til grupper som spilte på akustiske instrumenter på intimkonserter, uten mikrofon. Lytt deretter på LP og CD og se hva du synes gjengir best det du opplevde.
I årene fra 1999 til 2005 eksisterte bandet Gåte og jeg koste meg med de konsertene jeg fikk med meg. Bandet fremførte materiale med basis i tradisjonemusikk hentet fra Norge innpakket i en bredbent blanding av elgitarer og virkemidler hentet fra tungrock-sjangeren. Her kan vi se dem som en banebrytere man nevner i samme åndedrag som Saft, Folque og Hedningarna. Gåte besto av Storåsværingene Gunhild Sundli på vokal, Sveinung Sundli på fele og tangenter, og Trondheimsgutta Magnus Børmark på gitarer, Gjermund Landrø på bass og Martin Langlie på trommer. I siste perioden spilte Kenneth Kapstad trommer.
Produsent av både både Jygri og Gåte EP, er Alex Møklebust som vi kjenner fra blant annet Seigmenn og Zeromancer (Her er en wikipedia-side om bandet). Han har gjort en solid å skape metallisk folkemusikk sammen med Gåte. Møklebust var et helt naturlig valg, da Gåte er nært beslektet med Seigmen, ifølge Frode Jørum i Panorama Media, "Fellesnevneren er seigheten, det tunge, det episke, det fandenivoldske og ikke minst den, om ikke skitne, så den lett urene rock'n'roll-følelsen som ligger i bunn" skriver han treffende.
Albumtittelen Jygri er en avledning av det norrøne ordet Gýgr. Ei gyger er betegnelsen på ei trollkjerring, eller nærmere bestemt et kvinnelig troll - Jotne - i norsk folketro. Jygri tok publikum med storm og ble nominert i rockeklassen til Alarmprisen og fikk Spellemannsprisen som årets nykommer i 2002. Låtmaterialet Gåte har tatt tak i, er hentet fra forskjellige plasser, men det har en basis i norsk folkelkultur. Hovedtyngden i repertoaret er tradisjonelle folkeviser som Liti Kjersti, Margit Jukse , Inga Litimor, Bendik og Årolilja. Teksopptegnelser til disse finnes i Balladearkivet ved Universitetet i Oslo og Norsk visearkiv.
Forfatteren Astri Krogh Hasle er en viktig bidragyter for Gåte. Flere av hennes tekster er tonesatt av Gunhild Sundli på denne utgivelsen. En annen kilde for Gåte, er kvedaren Magnhild Malmfjell (1894-1985) fra Nordmøre. Sveinung Sundli har dessuten komponert en tøff pols som er å finne på side fire, altså fra Gåte EPen. Jeg må til slutt trekke fram Bruremarsj fra Jämtland, eller Bruremarsj fra Øst-Trøndelag, som de lett humoristisk kaller den. Det er mitt favorittspor på Jygri og den flotteste bruremarsj jeg vet om. Å høre det vanvittige øset av energi Gåte lager når de går over i durtemaet i denne er like mektig hver gang.
Gåte varter opp med metallfolketoneren fremført av en stemme du ikke glemmer, en merverdig fremtoning av en gitarist som spiller mange artige riff, Sveinung Sundlis tangenter og fele med Gjermund Landrø på dundrende bass og Martin Langlies slagverk i bunnen på Gygri.
Jygri trykkes i 1000 vinyleksemplarer, hvorav 700 eksemplarer på svart vinyl og 300 eksemplarer på eksklusiv sølvfarget vinyl. Begge deler må være noe for såvel samlere som lydentusiaster. På vinylutgivelsen får du attåt en hel side som bonus, nemlig EPen Gåte EP fra foråret 2002 med fire sanger. Det er plateselskapet Panorama Records som har stått for karstykket å presse 1000 eksemplarer av dette klassiske albumet på ordentlig vinyl og gjort det til et enda mer klassisk album i norsk rockehistorie. Band som Gåte, Motorpsycho og Kaizers Orchestra kan gjøre dette.
Heter et lite plateselskap som har tatt fatt på oppgaven å gjenutgi ut flere klassiske utgivelser, både på CD og vinyl. Ta en titt på Panorama Records hjemmeside, eller send en e-post til innehaver Tormod Opedal og be om katalogen deres. Her er mange godbiter. Du vil for eksempel finne en gjenutgivelse av Terje Rypdals debutalbum på vinyl her, utgivelsen Våpenløs hvor Jens Bjørneboe leser egne dikt tilgjengelig her, gamle Folque-utgivelser er her på CD og vinyl, for å nevne noe.
Gåte i aksjon.
Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag