Bergenstrubadurene A/S i samarbeid med Vega forlag a/s.
MICLEX: Nettleksikon hvor oppføringene fra Pop- og rockleksikonet er tatt med.
I 1300 fyldige og rikt illustrerte artikler fordelt på 593 sider forsøker forfatterne å fange utviklingen fra tidlig på 1900-tallet og frem til i dag. Her finner vi pønkere, trekkespillere, slagersangere, popstjerner og rockere side ved side, og visesangere. Hovedfokuset ligger på populærmusikk, men forfatterene har også tatt med andre artister som har hatt betydning innenfor popsegmentet.
De har lagt stor vekt på artisters egne plateutgivelser, noe som ekskluderer en rekke dyktige musikere og produsenter som kunne fortjent et eget oppslag. Navneregisteret bak i boken oppveier i noen grad dette. Her kan man slå opp på folk som ikke er beæret med egen artikkel og se hvor de forekommer i leksikonet.
Boka er som leksikon flest, oversiktlig og enkel å finne fram i. Artiklene er lagt opp slik at man presenterer en musikalsk historikk og liste over utgivelser med hovedvekt på musikk. Opplysninger om liv og levnet er kun med i den grad det har hatt en karrieremessig betydning. Dette gjelder også artister som driver innenfor flere kunstarter. Her prioriteres det populærmusikalske aspektet.
Mange av våre artister fra populærkultursegmentet er omtalt, med de begrensninger 1300 oppslag setter når man skal favne en periode på 100 år med populærmusikk i Norge. En og annen detalj kan man sette fingeren på, det ville vært utrolig om det ikke var en eneste feil. Det står å lese at Ballade!s gjenutgivelse på CD Ballade!s samlede kom i 2004. Den kom ikke før i 2005. Folkrock-bandet Folque ble oppløst tidlig på 80-tallet, men har hatt tre gjenforeninger med konserter, senest vår og sommer 2004. Det kunne vært med i artikkelen om dem for å nevne at bandet ikke er helt avgått ennå. For eksempel.
Et lite savn som melder seg når jeg leser igjennom leksikonet, er muligens nettadresse til artistenes hjemmesider, eller sider hvor man finner stoff om dem, f.eks, plateselskapet deres sin hjemmeside. Leksikonet er i det øyeblikk det er gitt ut, låst for videre oppgraderinger med unntak av nyutgivelser. For en del av artistene som fremdeles er aktive, skjer det mye også etter denne utgivelsen. Da kunne det være fint med en henvisning. Mange hjemmesider skifter riktignok adresse, men etablerte navn som www.lillebjorn.no og www.vamp.no for eksempel, vil nok bestå i overskuelig fremtid.
I kontrast til tilfeldige internettsider øyner vi også leksikonets styrke. I all hovedsak finner vi kvalitetssikret informasjon i leksikon, det har en redaktør med ansvaret for en etterrettelighet man ikke har noen garanti for på verdensveven. Dette gjør etter min mening at slike leksikon har en høy berettigelse på skolene med vekt på elevsentrerte arbeidsmetoder og informasjonsleting.
Boken inneholder utrolig mye artig informasjon om norske band og musikere i det populærmusikalske sjiktet de siste hundre årene, og må sies å være svært nyttig i enhver situasjon hvor det skal innhentes eller letes etter stoff om populærmusikk i gamlelandet det tyvende århundre. Jeg har virkelig kost meg gjennom diverse artikler om favorittband og musikere, snappet opp en del opplysninger jeg ikke kjente til og en og annen utgivelse jeg tidligere har oversett.
MIC har inkorporert nettutgaven av Norsk pop- og rockleksikon med sine egne artistinformasjons-sider. Dette har blitt til MICLEX hvor du kan søke på artister og finne biografiartikkelen hentet fra boken, og nettadresse til artistenes hjemmeside etc. Fordelen her at du får treff på alle prosjekter artistene har vært med på når du søker på vedkommende, og du kan klikke deg videre til det du leter etter derfra.
Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag