NVF-banner

Produktinfo

DVD-logo

John McGann: A Guide to Octave Mandolin & Bouzouki

160 sider. Pris: 24,95$.
Heftet.
Utgitt av Mel Bay publications.
I Norge kan denne trolig bestilles hos Norsk noteservice.

 

 

blank
Revet kant

En guide til Oktavmandolin og Bouzouki

Jeg har anskaffet meg en slags irsk bouzouki som jeg slipper slåtter med. Jeg arrangerer dem for både irsk og gresk bouzouki og hardingfele. Her har jeg fått i fanget en bok som har hjulpet meg mange steg fremover med variasjoner og ornamentikk i melodiefraseringene. A guide for octave mandolin & bouzouki er en bok for dem som har spilt en stund og den gir et godt repertoar av idéer til variasjoner og utbroderinger som man kan inkorporere i sitt spill.

OmslagA guide for octave mandolin & bouzouki er en bok for dem som behersker instrumentet passe bra. Det er ikke noen ideel bok for nybegynnere. I forordet skriver McGann at han skrev boken med musikere som ønsker å utvikle sine melodiske og akkompagnatoriske ferdigheter i tankene. Med andre ord, dette er en bok som er ideel for deg som har spilt en stund og ønsker nye utfordringer og innspill til hvordan du kan ble enda bedre.

Dersom du er begynner på bouzouki, men har spilt gitar lenge, vil du ganske raskt få utbytte av denne boken. Dersom bouzouki er ditt første instrument; anskaff deg en nybegynner-DVD eller -bok og vent til du er fortrolig med instrumentet før du kjøper denne. Kjenneskap til akkorder, tabulatur eller noter forutsettes kjent. 

John McGann bor i Boston. Han er mandolinist og guitarist, komponist, arrangør og lærer. Han er dessuten medlem av bandet The Wayfaring Strangers (med Matt Glaser, Tony Trischka, Andy Statman, etc.), Rust Farm (med Chris Moore, Richard Gates og Dave Mattacks). Han vant første premie i The National Mandolin Championship, Winfield Kansas (1985). John skriver dessuten for flere tidsskriftet, Flatpicking Guitar Magazine, Mandolin Magazine, og Acoustic Guitar Magazine så vel som for Mel Bay Publications. Han er hoved transkribent for David Grisman's Acoustic Disc website.

John McGann har lagt opp boken som følger: I forordet har MacGann foreslått noen nettsteder og nyhetsgrupper om oktav-Mandoling og Irsk bouzouki. Deretter følger 20 sider hvor han presenterer disse instrumentene, venstre- og høyrehåndsteknikker, om forskjellige stemminger, plukking og lignende. Detter er svært interessant lesning da han diskuterer karakteristika ved de forskjellige stemmingene, ulike typer plektre og lydmessige forskjeller uten å peke ut noen som bedre eller dårligere. Hans diskujoner er mer av typen "musikere som spiller den og den type musikk foretrekker denne typen plektre, mens de som spiller den og den stilen foretrekker ofte litt tykkere plektre og de legger mer vekt på at ....", men du bør forsøke forskjellige typer for å finne ut hvilke som passer din spillestil best. Dette gir en et godt grunnlag for å vurdere og velge. 

Arrangerte melodier transkribert med lydeksempler på CD attåt

Etter denne innledningen, har McGann brukt resten av boken på 20 melodier han har samlet og laget tabulatur til. Samtlige melodier finnes innspilt av McGann selv på CDen som følger med boken slik at det er mulig å lytte til hvordan McGann har foreslått å frasere eller spille rytmene. Om du skal følge melodiene på CDen, skal du være ganske kjapp. Du kan begynne med å henge deg på rytmen, akkordene er ikke så vriene å henge med på. Melodiene er derimot riktig så virtuose og kjapt spilt av John McGann. På CDen har McGann spilt inn melodien i en kanal og akkompagnementet i den andre slik at du kan skru ned venstre eller høyre høytaler alt ettersom om du vil spille melodi eller komp alene og kun høre det andre sporet. 

Før tabulaturet/transkripsjonene av hver sang, har McGann skrevet en kort presentasjon av arrangementet. I kommentarene til transkripsjonene gir McGann tips og råd til hvilke fingre man med fordel kan benytte i deler av melodiene, å legge merke til hvordan de mørkere strengene blir anvendt langt oppe på halsen mens de lyse strengene klinger åpent og hvordan akkompagnementet varieres med mollparalleller. Han reflekterer også over hvordan han har forsøkt å lage basslinjer mellom noen akkorder og så videre. Denne type hjelp ar fruktbar for de fleste av oss. Etter å ha fått et innblikk i hvordan MacGann tenker vil vi ha en dypere forståelse av hva vi spiller og hvorfor vi spiller melodi og akkompagnament slik vi gjør i melodiene i boka.

Melodiene er i forskjellige stemminger og stilarter. Noen er melodisk irsk ornamentikk på reeler, horn pipes, jigs og slip jigs, blues og jazz. Det er amerikanske fele-melodier med variasjoner og improvisasjoner (alle er fullt ut notert). Det er og et kapittel som heter Breaking Away from block chords" som gir utvidet kunnskap om gripebrettet.  Dette gjør etter min mening boken interessant, den bidrar til å gjøre meg oppmerksom på ting jeg kan hende ikke ville tenkt på om jeg ikke ble gjort oppmerksom på det. Etter at du har spilt igjennom disse melodiene og brukt tid på å reflektere over måtene McGTann arrangerer og ornamenterer dem, vil jeg tro du har ervervet deg mye når det gjelder evne til improvisasjon og arrangering av melodier i låter du vil fremføre. Boken er på 160 sider og koster 24.95 $. Rene gavepakken. 

For nybegynnere på irsk bouzouki

A Guide to Octave Mandolin & Bouzouki er som nevnt ikke en nybegynnerbok. For deg som er nybegynner, vil jeg anbefale to DVDer eller en annen bok før du begir deg i vei med Mcleods leksjoner. Introduction to the octave mandolin av Mickey Cockran er en nybegynner-DVD i oktav-mandolin og bouzouki. Det er dessuten gitt ut en bok som heter The irish bouzouki skrevet av Niall O. Callanain og Tommy Welsh. Disse to håper jeg å kunne omtale om ikke lenge. Eventuelt kan man bruke instruksjonsmateriale for nybegynnere på mandolin, First lessons mandolin av Dix Bruce for eksempel. Mandolinen er stemt likt med standardstemming på irsk bouzouki, bare en oktav lysere. Deretter kan du gå løs på John McGanns forbilledlige A Guide to Octave Mandolin & Bouzouki.

Heller spille gresk bouzouki?

Gresk bouzouki er vanligvis stemt DAFC fra lys mot mørkt. Dermed møter man større barrierer dersom man skal følge en instruksjons-DVD for irsk bouzouki. På de lyse strengene vil du lett kunne spille med da de enkelt kan stemmes likt. Dersom du vil lære deg å spille gresk bouzouki, har vi omtalt en svært god trippel-instruksjons-DVD på Viseforums nettsider. Denne heter Learning greek bouzouki. 

Informasjon om gresk, irsk og "nordisk" bouzouki

På verdensveven finner du et utall nettsteder meg stoff om bouzouki, gresk og irsk. Artikkelen The bouzouki's long journey from rembetika to rock'n'roll av Paul Kotapish gir et kort riss over bruken av bouzouki i irsk musikk og litt om instrumentmakere og fabrikklagde instrumenter. Irish bouzouki instrument & music guide og Han's Irish Bouzouki Homepage inneholder en del stoff, og endelig en portal om gresk bouzouki: Ousaks bouzouki-portal.

For de som er nyskjerrige på  den nordiske mandola-/bouzouki-varianten: Scandola, et instrument av typen Nordisk bouzouki som er mer beregnet på samspill med feler og hardingfeler såvel som akkompagnement av tradisjonelle folkeviser. Den er mykere og rundere i klangen enn for gresk bouzouki som mange vil mene blir for kompromissløs og skarp til å spille "annenfiolin" i en besetning.

For dere som måtte ønske det, kan dere klikke dere inn på en diskusjonsgruppe om oktavmandoling om irsk bouzouki og beslektede instrumenter: cittern.

Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no