Spillemaskin
Ringve: Norges nasjonale musikkmuseum. Her en av gjenstandene: En selvspillende harpe – fra tida før jukebox.

Bandet i boksen: Band-in-a-box

DingseguidenJeg husker ennå mitt første møte med Band-in-a-box. På spillejobb i Stockholm overnattet jeg hos en som hadde Mac, og fikk demonstrert et merkelig «spilledåse-program» som kunne lage alt mulig slags komp bare du tastet inn kordene. En primitiv sort-hvit animasjon viste en felespiller på en høyball. Jeg fikk med en kopi med hjem på 3,5 tommers diskett, så jeg kunne prøve det på Mac Plus’en. Her snakker vi altså om starten av 90-tallet. Da de fleste hadde PC’er med blå skjerm og hvit skrift.

Skjermbilde
Stygge farger i Band-in-a-box sitt skjermbilde – design har dette programmet aldri strebet etter.

Rauset

Øyvind Rauset

Spol framover 25 år, og – hold meg fast – programmet kommer fortsatt ut! Programmet er for lengst blitt for PC også, og betraktelig mer komplisert. Men som med de fleste ting, kan man vende seg til det, og tallrike videoer på produsentens hjemmeside hjelper en med å komme igang.

Hva skal man så med dette – bruke det til låtskriving f.eks? Tja og nei – det kommer an på hva du lager. Er musikken din tett opp til en del etablerte genrer, f.eks standardjazz, country, blues, rock, hip-hop, bluegrass – så bare gå igang og lag Onker’n til Beate. Du setter kordene, og opp av flasken spretter et deilig komp spilt av gode musikere, samplet på en måte som gjør at du ikke hører artefakter om du endrer tempo eller toneart (inntil en viss grense, da).

Du kan også få «gammeldags» midi-komp isteden, om du har en svak maskin eller en god synth du heller vil lage lyden med. Men da låter det mer “teknisk” (dvs mindre levende) og blir “so nineties”…

Øve inn en låt med kjente korder er også en ting som dette passer til – du kan nøye deg med å synge eller spille et soloinstrument. Lager du mer «aparte» låter utenfor sjangere, med kompliserte rytmer og ikke «swing» eller «groove», vil du kanskje komme lettere igang med et annet program. Men stilartene som følger med er mange, og det går an å kjøpe tilleggsmoduler med fler stilarter.

Skjermbilde
Kjedelig vindu – men det er bare et kord­skjema. Det er når du trykker PLAY at det blir interessant.

Så kjører du «mainstream», er det bare å skrive kordskjema, trykke på play og så bestemme instrumentene ut fra enorme lister med hundrevis av alternativer. Det er faktisk her jeg tror du vil bruke mest tid, bare for å høre gjennom og plukke ut det som låter best. Piano… stå- eller elbass… perkusjon, kanskje en blåser eller to? Hva med mandolin eller banjo, enten i komp eller med et soloriff?

Husk bare på at alt dette er ferdiginnspilt, så du må gjøre noe sjøl oppå for at det skal bli ditt verk. Det er selvsagt mulig å bare legge på alt fra programmet, og da trenger man ikke være musiker engang. Men da får du en «generisk» komposisjon basert på valg istedenfor skapelse. Like originalt som en DJ som programmerer en låt fra samples. Så kan man jo diskutere om selve valget utgjør en kreasjon…

Når du er ferdig å høre gjennom instrumenter og har laget et arr, retta på kordene, satt inn en bro der det passer og er fornøyd med kompet, kan du spille inn solostemmen. Men en annen og bedre måte er å lagre kompet og overføre det til et annet program som er bedre til slikt. B-I-A-B har faktisk i siste versjon en forbedret kommunikasjon med programmer som iTunes og Garageband (kun mac-versjonen). Du kan lagre kompet som stereo eller overføre hele greia som en flersporsfil for videre redigering i et flersporsprogram. Der kan du jobbe videre med hvert lydspor, f.eks endre bass/diskant, volum, panorering osv. Garageband og Logic går fint, så jeg vil tro at det går med andre opptaksprogrammer også.

Skjermbilde med noter
Joda, noter får du her også.

En morsom ting med nyeste versjon (da dette ble skrevet, kalt «2009.5») er Audio Chord Wizard eller akkord-trollmannen, som tar en hvilken som helst MP3-fil og foreslår korder ut fra den. Tenk på det, jazzfolk: Fakebook trengs ikke lenger! Dette er noe jeg håper kommer til flere programmer. Både Cubase og Logic kan allerede lage midi-filer fra lydspor med soloinstrumenter (enkeltstemmer), slik at du kan få en synth til å gå helt unisont med stemmen din f.eks (dette kunne StudioVision allerede på midten av 90-tallet). Korder derimot – wow…

Band in a box
PG Music. Flere versjoner av programmet, de billigste starter på 129$. Hos de norske forhandlerne får du kun dyreste versjon til 6950 kr (Mac) eller 6990 kr (PC). iPad-/iPhoneversjon: gratis, men du trenger desktop-utgaven for at de skal virke.
Noen av de største versjonene kommer med lydbibliotekene ferdig installert på USB-disk – og det er det jo kjekt å få over disk.

Publisert: 10. feb 2010 (noe oppdatert feb. 2018).