CD – Halmrast: Hematt

Andreas Halmrast: Hemmat tel deg

Det er 40 år siden Andreas Halmrast sist gav ut en plate og samtidig fikk den prestisjetunge Prøysenprisen. Prisen ble innstiftet i 1974, Halmrast ble følgelig den andre som ble hedret på denne måten. Men så ble det stille.

Harald E. Ringås

Odelsgutten fra Søndre Land overtok slektsgården, og han har fortalt at Odd Børretzen mente det ikke gikk an å være bonde og visesanger samtidig. Børretzen hadde rett, fastslår Halmrast.
Et tilfeldig møte med to unge musikere under en kirkekonsert ble starten på et samarbeid som etter to års arbeid har resultert i CD’en «Hemmat tel deg». Den ble sluppet 14. oktober 2017, og vi fikk forhåndslytte.

Utenom de to unge, Mattis Myrland og Haldor Røyne, har Halmrast fått med seg et stjernelag av musikere deriblant Jon Balke, Ketil Bjørnstad og Sigmund Groven.

Det er blitt en varm og var plate hvor tekstene preges av opphavnsmannens nære og kjære forhold til naturen slik som i visene «Jorda» og «Hengelauv på bjørka». Dessuten er det flere vakre kjærlighetsviser hvor Halmrast formidler en inderlighet uten å bli sentimental. At han synger på sin egen dialekt forsterker følelsen av ekthet og varme som blir fremtredende i visene «Du» og «Der du er».

Visa «Vinterønske» innledes med at Halmrast leser sin tekst til Bjørnstads følsomme klaverspill. Det er et artig og vellykket grep.

Det er noe Skjæraasensk både over motivvalg og tekstutforming. Det er ment som et komplement.

Enkelte melodier har svært like toneganger og kan være vanskelige å skille, men det fører likevel til at lytteren holdes fast i en stemning, og det har kanskje vært hensikten.

Andreas Halmrast spiller selv gitar på alle visene utenom én, og sammen med de øvrige musikerne har den instrumentale delen fått en nennsom og iørefallende utforming. Det samme gjelder de flerstemte vokale innslagene.

Dette er en innspilling som vil glede alle viseentusiaster, men kanskje særlig dem som er gamle nok til å huske 40–50 år tilbake.

Andreas Halmrast: Hemmat tel deg
CD. Herredsskogmesterens Kontor – SKOG003

 

Publ. i VISOR nr 10 (nov 2017) og på nett 9. mars 2018.