I dag åpner Rockheim utstillinga «Ei vise er så mangt» som tar et etterlengtet dypdykk i visehistorien. Samtidig slår Norsk Viseforum et slag for visas framtid og deler ut et "Rævspark-stipend" på 30 000 kr.

Norsk Viseforum deler ut Rævspark-stipend til Maria Toresen

Maria Toresen
Maria Toresen. Foto: Ryan Ahern.

I dag åpner Rockheim utstillinga «Ei vise er så mangt» som tar et etterlengtet dypdykk i visehistorien. Samtidig slår Norsk Viseforum et slag for visas framtid og deler ut Rævspark-stipendet på 30 000 kr.

– Det er veldig mange dyktige sangskrivere i vise-formatet i Norge i dag. Vi trenger bare å gi et lite løft til noen av dem som vaker i overflaten, så vil de kunne komme seg opp og ut og legge landet for sine føtter. Med Rævspark-stipendiet vil gi et vennlig «spark bak» til noen som vi har stor tro på, sier Audun Reithaug i Norsk Viseforum.

Juryen – bestående av fire av de fremste visekjennerne i Norge – har gått møysommelig til verks for å vurdere, sile, og rangere over 100 søkere. De landet på fire finalister:

  • Pål-Are Bakksjø – en lun  visesanger med ironi og humor fra Bodø,
  • Sigrid Rekve –  poetisk og nyskapende sangskriver og vokalist fra Voss,
  • Jonathan Hilli – grovraspet finlandssvensk visesanger på Helgeland,
  • og sist men ikke minst, vinneren, Stavangerbaserte Maria Toresen.

Toresen er er ikke et ubeskrevet blad, hun debuterte som soloartist i 2015 med den kritikerroste «Birds don’t tell». Da skrev Geir Flatøe i Stavanger Aftenblad: «Hun har potensial til å gjøre noe virkelig stort ved neste korsvei».

Nå er hun ved neste korsvei, og i følge henne selv er det nettopp der hun har fått en åpenbaring.

– Det gikk opp et lys for meg da jeg startet å skrive på norsk etter å ha skrevet på engelsk i mange år. Formidlingen, nærheten og meningen ble mye sterkere enn det jeg hadde klart å formidle tidligere. Jeg erfarer at mennesker blir emosjonelt engasjert når jeg formidler musikk. Ved fremføring av de norske låtene har opplevelsen vært enda sterkere. Viser er derfor noe jeg kommer til å fortsette med, sier Toresen.

Toresen gjør derfor som mange andre artister den siste tiden og bytter ut engelsk med norsk. Og skal vi ta juryen og Flatøe sine ord for god fisk, blir den planlagte plata med norskspråklige viser «noe virkelig stort». Stipendet dekker kostnadene til innspillingen, og det legges opp til en bred norgesturne for artisten. Alene med gitar vil Toresen kunne spille hvor som helst hvor det fins publikum.

Norsk Viseforum organiserer viseklubber som både holder egne konserter og arrangerer konserter med andre.

– Vi ønsker å skape flere muligheter for at visesangere som har noe å melde skal få komme seg ut å spille. Vi vil løfte fram det akustiske konsertkonseptet med intime møter mellom artist og publikum. Gjennom å senke terskelen for å være en konsertarrangør vil vi med stipend-turnéen styrke sjangerens økosystem – arrangør, publikum og artist. Når vi skaper arrangører stimulerer vi  alle som driver med visekunst i Norge. Og alt man trenger som arrangør er litt pågangsmot, gjestfrihet og ønske om å skape store opplevelser, for seg selv, andre og artisten, sier Reithaug entusiastisk.

INFO:

Norsk Viseforum organiserer visekunstnere, viseklubber og konsertarrangører i Norge.
Rævspark er et stipend på 30 000 kr. Det skal gi en lovende visesanger muligheten til å spille inn en EP og dra på turné for Østnorsk- og Nordnorsk Viseforum, som har gått sammen om å finansiere stipendet.

Det var over 100 søkere fra hele landet.
Juryen besto av visesangerne Jørn Simen Øverli, Ellen Sofie Hovland, tekstforfatteren Ingvar Hovland og produsenten / bassisten Trond Viggo Solås,


Om Maria Toresen

Maria kommer fra den lille vestlandsbygda Sandeid med litt over 600 innbyggere. Det var få på hennes alder som drev med musikk i oppveksten, og musikkmiljøet var relativt lite. Men, hennes familie sørget for at hun fikk en hjertelig musikalsk oppvekst. Oppmuntringer, støtte, små bestikkelser og familejam i stua ut i de sene nattetimer har bidratt til at Maria har satset på en karriere som musiker. På kjøkkenet til bestemor fikk hun fiolinundervisning og senere lærte hun seg selv å spille gitar og piano, og startet å skrive sine første låter i en alder av 12 år.

Maria har bodd i Stavanger i 12 år, men henter mye inspirasjon fra oppveksten i Sandeid. Minner fra et barndomsparadis med høye fjell, vakre fjorder og dype skoger har satt sine spor. Hun ga ut debutalbumet ”Birds don`t tell” i 2015 og dedikerte dette til besteforeldrene sine.

Sjangermessig beveger Maria seg på ulendt terreng der pop, folk, viser og indie krysser hverandre. Fellesnevneren for låtene er jakten på den gode melodien og teksten.

Maria har hatt noen travle år, og spilt mange konserter på store og små scener, festivaler og bransjetreff.  Parallelt med innspilling og utgivelse av debutalbumet har hun også skrevet over over 30 nye låter, flere av dem på norsk. Det planlegges nå en EP utgivelse av de norske låtene.

Hun har i løpet av de siste tre årene vist at hun er en god liveartist som inviterer til en nær konsertopplevelse. Hun overbeviser alltid med sin tilstedeværelse, unike stemme og vakre arrangementer.