Andre akt i trilogien om Beatrice, Kenneth og Violeta foreligger på CD og vinyl foruten til nedlasting. Ottesen & co har satt seg fore å lage et treakters drama og vi følger i dem i akt 2 igjennom et utall absurde utfordringer, alt ikledd umiskjennelig Kaizers-musikk om enn litt mer polert enn tidligere.

Violeta volume 2 - plateomslag

Per Jakob Skaanes

For ett år siden ga de ut første akt i trilogien, Violeta, Violeta vol. 1. Jeg har omtalt dette albumet her om noen ønsker en oppfriskning. Musikken er Kaizers Orchestra med alt hva det innebærer, men orientert mer mot rock med elektriske gitarer og kubjeller. Ikke fullt så krevende å lytte til som mange andre Kaizers utgivelser, men kanskje ikke så spennende heller.

Låta Domino er artig med sine umiskjennelige Bowie-referanser i refrenget. Dette er ikke typiske viser, nei, det er riktig. Men det er interessant og inspirerende for visesangere og -entusiaster allikevel. Jeg lytter sjelden til Kaizers Orchestra og nyter det stort hver gang jeg setter meg ned med deres plater. Slik blir jeg ikke mett.

For folk som lytter mye til dem, blir det kan hende noe gjentakelser og muligens et mindre spennende lydbilde i og med at dette albumet musikalsk har mer til felles med et  rockealbum enn eksempelvis forgjengeren Violeta, Violeta vol. 1. som er langt mer variert musikalsk sett. Noe av det artige er at dette er en trilogi med en historie som går over alle tre albumene. Et spennende «konseptalbum» som strekker seg over hele tre akter.

Dette har skjedd – historien om Violeta akt 1 og 2

Med LP’n og CD’n følger en utdypning av handlingens gang. Det er utrolig artig med en så absurd historie og et fargerikt persongalleri at det hele blir aldeles forrykt. Under tekstene er det en liten epistel med utdypning av tekstene.

I akt 1 var vi vitne til at den mildt sagt eksentriske Beatrice, med overnaturlige evner og store mentale utfordringer i livet, blir mer og mer krevende å leve sammen med. En aften sitter hun i en istykkerrevet brudekjole, “mettet” på både røyk og vodka og spiller på sitt pumpeorgel. Dette er malerisk beskrevet i sangene “Din kjole lukter bensin, mor” og “En for orgelet, en for meg”. Vel, denne kvelden ser mannen Kenneth sitt snitt til å kidnappe sin egen datter som du kanskje gjetter hva heter. De lever så på rømmen med Beatrice hakk i hel for å få datteren sin tilbake. Kenneth møter sin bror i Singapore. Denne vil selge Violeta da han mener de kan få en god pris for henne på grunn av hennes ovenaturlige evner. Violeta viser seg også å ha evner til å kommunisere telepatisk med sin mor og Violeta forstår at hun må bort fra faren og broren og stikker fra dem en kveld.

Det er en kostelig beskrivelse av en aften Beatrice spiller orgel tett innhyllet i røyk og rotbløytet i vodka. Hun trer inni en slags transe av sitt eget spill, demoner som trer frem og de andre nevnte stimuli, hun tar hagla og perforerer taket som lyset slipper gjennom og danner en stjernehimmel av alle haglehullene. Beatrice har i sorgen over tapet av mann og datter fylt bøtte på bøtte med tårer. Det blir tyngre og tyngre og hun velger en kveld å ta sitt liv med dynamitt. I det lunta brenner og alt ser ut til å nærme seg slutten, får hun telepatisk kontakt med Violeta. Hun klarer i siste øyeblikk å kaste dynamitten ut vinduet, men brudekjolen tar fyr i eksplosjonen. Ved hjelp av bøttene med tårer klarer hun å slokke flammene. Hevnens time er kommet… og så er vi over i andre akt.

Her kommer noe av Kenneths forhistorie for en dag, han skylder sin bror en stor tjeneste. Vi møter brorens kjæreste Cecilie som i sin tid introduserte Kenneth for Beatrice. Beatrice og Violeta treffes på Tokyos høyeste skyskraper og ser ut til å ha inngått en bisarr selvmordspakt som de vil virkeliggjøre der og da. Fra 1000. etasje kaster de seg ut

Mer om Kaizers Orhcestra

finner dere på Dr. Movinckels akuttmottak, nettsiden til Kaizers Orchestras offisielle fanklubb. Her finner dere et intervju med mannen bak Black Soul family, Jostein Ueland og Jan Ottesen i Kaizers Orchestra.

Bandet har hjemmeside og myspaceside. Vil du vite mer om Violeta-trilogien, kan du titte på en wikipedia-side om denne. Biografi om bandet kan dere dessuten lese i nettversjonen av Norsk pop- og rockleksikon.

Viser.no har også omtalt to andre Kaizers-utgivelser, 250% og Maskineri.

Kaizers Orchestra: Violeta, Violeta vol. 2.
Utgitt på Petroleum records/Universal.
Lytt til Violeta, Violeta vol. 2 på WimpSpotify eller Beat.no. Vinylutgaven får du i velassorterte musikkbutikker.

Publisert: 27. jun 2012.