Sanger fra bla Oslo, Nordmarka, Krokskogen, Grini og Sachenhausen, med "Gutta på skauen". Platen lanseres med konsert i Den Gamle Logen, Oslo, lørdag 21. april. Så blir det turne – se lista her.

Lør 21. april: Illegale sanger 1940-45 – CD-lansering i Den Gamle Logen

Sanger fra bla Oslo, Nordmarka, Krokskogen, Grini og Sachenhausen

GUTTA PÅ SKAUEN

Oslo: Før jul 1944 ble det utlyst en konkurranse blant ”gutta på skauen” i Milorg D-14.2 om å forfatte den beste partisanersangen (D-14.2 omfattet Krokskogen, Ringerike, Hadeland og Hallingdal).

Premien var en kilo tobakk og deltagelsen stor. Bidragene ble samlet inn og ordonans beordret til Hønefoss for å mangfoldiggjøre sangene, og vinneren Eivind Snersrud ble julens helt blant cellekameratene på ”Hegra” (bildet på CD-coveret). Den tretten kvadratmeter stor hytta med sengeplass til seks eksisterer ikke lenger men flere av cellene som ble bygget på Krokskogen ettersommeren 1944 står der fortsatt, mer eller mindre som de ble forlatt i maidagene 1945.


Gutta på skauen med Erik Bye etter konsert på Kleivstua.

 

Dette er bare en av historiene rundt de illegale sangene som GUTTA PÅ SKAUEN nå har samlet og spilt inn på CD.  De fire sangene fra ”Milorg grand prix” har vi lært av en av de ekte gutta på skauen, ”Baldor”, som i en alder av 91 år nå også debuterer som plateartist på sangen ”Pang, pang, pang!”

De øvrige sangene er hentet fra Nordmarka, det sivile okkuperte Oslo/Akershus og fra fangeleire i Norge og Tyskland.

Det er egentlig forunderlig at ingen har tatt tak i dette stoffet tidligere, for som Grini-fange 11254, Leif Sverre Berg skrev i 1945:

«Visen og sangen blir et stort kapitel for seg selv når Grinis historie skal skrives … Sjølsagt var det forbudt å synge på Grini, men vi sang likevel hver eneste dag, og ikke minst under appellen på brakka om kvelden mens vi ventet på telleren. En rekke av visene har egne melodier som alle Grini-fanger kjenner, men de fleste av visene går på andre kjente melodier. Hvem er det som har skrevet visene? Ja, det er i de fleste tilfeller ikke godt å vite. Det er «folkedikting» i ordens beste forstand.»

Det var tynt med instrumenter både på skauen og på Grini, men en og annen ukulele, gitar, mandolin og trekkspill ble dratt ut i skauen, og selvfølgelig et og annet munnspill.

GUTTA PÅ SKAUEN har utvidet instrumetariet. I tillegg til ukulele, gitar og trekkspill har de fylt på med ”håndvåpen” som dobro, weisenborn, piano, orgel, saksofon, kontrabass og trommer – ja og til og med et helt korps i kamuflasjedrakt – GUTTA PÅ SKAUGUM!

Platen lanseres med konsert i Den Gamle Logen, Oslo, lørdag 21. April.
Her vil Baldor også fortelle om opplevelsene på skauen, og forhåpentligvis kommer også forfatteren av sangen ”Skauens glade gutter” (2. Premie i ”Milorg Grand Prix”), 92 år gamle Knut Jacobsen, den siste gjenlevende opphavsmann til disse sangene.

DAGENS GUTTA PÅ SKAUEN – en kulturell bistandsgruppe – www.guttapaaskauen.no:

PER VOLLESTAD – Har siden midten av 1980-tallet vært en av Norges fremste og mest allsidige sangere. Han har gjestet operascener og orkestre i Europa, Asia og USA, og spilt inne et 30 talls CD-plater. Han har en doktorgrad viet norsk musikk og har mottatt Griegprisen og en rekke andre priser og utmerkelser. Allsidigheten har gitt seg utslag i prosjekter som «Stygge Piker», en CD med gamle reklameslagere fra mellomkrigstiden og medvirkning i flere musikaler og egenproduserte kabaretforestillinger. Sist nå med SPIS DIG SLANK! på Teatekjellern, Oslo Nye Teater.

Men med oppvekst ved foten av Krokskogen, og som stifter av Krokskogfestivalen har alltid historiene og eventyrene herfra vært en viktig del av hans virksomhet. Dessuten er han lykkelig eier av guttas hovedkvarter på Krokskogen. For mer informasjon: www.vollestad.com

SVEIN OLAV BLINDHEIM – Etterkvart som lengten til havet har roa seg og tårene har blitt mindre salte, har skogen på dei breie bygder inntatt stillinga som den store  kjelda til inspirasjon. Snart 30 år går ikkje ubemerka. Aktivt engasjement  i «Gutta på skauen» vitner om det, likedan cd-en «Ellings Menn» med Erik Bye og Per Vollestad over Elling M. Solheim sine tekstar.  Hausten -08 var ellers ekstra hektiske med både cd-en «Litt a`kvart»  og boka «Tannregulering med Tørkesnor» med oppveksthistorier frå nordvestlandet. Cd-en «Junikveld» med tekster av «skogens dikter» Hans Børli som kom på Grappa i juni -09 svekker vel heller ikkje stillinga som ein av «Gutta–«. Svein Olav har ellers skrive fleire barneteater og ein musikal om Ivar Aasen. For meir info sjå www.sveinolav.no

FREDRIK ØIE JENSEN – er kjent fra en rekke høyprofilerte band: Oslo Groove Compani, Geir Wenzel Orkester, Jens Wendelboes Orkester, Geir Lysne Listnening Ensemble, Horns for Hire og Jim Stärk. Han er også mye brukt i musikaler og TV-show, som ”I blanke messingen”, ”FAME” og «Idol» og Prøysenkabareten «Tango for to» . Han har de siste tre årene vært kapellmester i «SKAL VI DANSE?» på TV2, og han underviser pa NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio).

Med på plate og konserter er også Terje Kjørlaug og Knut Hem

FORELØPIG TURNELISTE VÅREN 2012

  • 21. APRIL DEN GAMLE LOGEN, OSLO – RELEASE
  • 26.APRIL RINGERIKE MUSEUM, NORDERHOV
  • 8. MAI CHAT NOIR, OSLO
  • 9. MAI DØNSKI, BÆRUM
  • 7. JUNI LUNNER, HADELAND
  • 12.JUNI JEVNAKER, HADELAND
  • 17. JUNI BAKGÅRDEN, SANDVIKA
  • 22. JUNI SØRSETRA, KROKSKOGEN
  • 23. JUNI HOVINSETRA, TYRISTRAND