Lars Winnerbäck: Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igjen

Den svenske singer/songwriteren Lars Winnerbäck er et nytt bekjenskap for meg, og jeg vil tro for mange av Viser.nos lesere. Jeg ville gjøre noe med det og fikk tak i en praktboks av en utgivelse med både CD, 180 grams LP og sangbok med hans utgitte sanger. Sangboken inneholder bonus-CD og plekter! Albumet heter Tänk om jag ångrar mig og sen ångrar mig igjen.

Per Jakob Skaanes

Lars Winnerbäck er en singer/songwriter fra Vidingsjö i Sverige. Han har bakgrunn fra visskolan i Kungälv og nærer stor beundring for sverige store viseskalder, deriblant Taube og Vreeswijk. En rekke utgivelser har mannen bak seg også, og både musikken og tekstene bærer bud om en «erfaren»singer/songwriter.

Det er en trygghet, og en grundighet over håndverket. På sine tidligere album har Winnerbäck levert langt mer akustisk musikk enn hva tilfellet er på «Tänk om jag ångrar mig…»  Dette er ikke noe typisk visealbum. Flere av sporene er riktignok rolige og akustiske, samtidig er mye kledd i elektriske arrangementer med trommer og bass hjertelig tilstede. Men vi har godt av å utfordres med gode melodier og gode tekster i uvant innpakning. Som bonus i en ekslusiv boksutgave av dette albumet, kommer inidlertid en CD hvor Winnerbäck spiller kassegitar og synger.

Tänk om jag ångrar mig og sen ångrar mig igjen

Tenk om det ja! Da bryter man ihvertfall Christiania-bohemens åttende bud to ganger 🙂 Albumet er Winnerbäcks niende i rekken. Det kommer som vanlig på CD og til nedlasting. En liten juvél er imidlertid en eksklusiv praktutgave av albumet som inneholder, foruten CDen, en årntli vinyl med sangbok attåt. Det er kun et fåtall butikker i Norge som fører denne boksen. På CD og til nedlasting er albumet selvfølgelig tilgjengelig i enhver butikk.

Du finner ikke den «rene» akustiske musikken på Lars Winnerbäck siste album. Han står med det ene benet plantet i svensk visetradisjon som Taube, Vreeswijk, og det andre i mer rockete tradisjon fra Ulf Lundell og Stefan Sundstrøm. Det er betimelig å understreke den mer energiske siden til Ulf Lundell og Bruce Springsteen-inspirert låtskriving med akkordrekker av typen «D-G-A» og mye instrumenter som dundrer og går og markerte, tunge akkordskifter.

Jeg tenker også på salige Imperiet når jeg hører låta Jag fattar alltihop, men det har, foruten melodigangen, mye med det tidvis litt tunge samspillet mellom bass og trommer å gjøre. Her er gjerne en synth (eller noe lignende) i bakgrunnen og så kommer elektriske gitarer på etterhvert. Det høres ut som man spiller med mange strenger samtidig på elgitarene. Jeg synes det kan bli mye grøt, men det er en smakssak.

Winnerbäcks stemme ligger noe i samme gate som Richardt Wolf og Åge Aleksandersen, uttrykksfull i det litt hese spekteret. Han har en Anna Stadling som synger med på mange av låtene. Tidvis annenstemme, tidvis en oktav over Winnerbäck. Det fyller ut og skaper god variasjon da Winnerbäcks markante stemme kan bli litt ensformig. Winnerbäck er dessuten en god tekstforfatter som har noe å formidle med en veldig god teft for ord og å bruke gjentakelse effektfullt uten overdrivelse. Dette er tekster som det er godt å lytte til. Hør for eksempel på sistesporet Beretta hür du gör, eller på Kom änglar som er på bonus-CDen. Den er virkelig flott.

Sångbok – 112 sånger

Sangboken inneholder samtlige av Lars Winnerbäcks utgitte låter. Noen er det noter til, resten er besifret. Boken bærer tittelen Lars Winnerbäck 112 sånger og er innbundet. Boken er veldig fint illustrert med bilder fra et mangfoldig liv og betraktninger hele veien.

Akkordene er ikke avskrekkende, så de fleste som har spilt en stund, vil med stort hell spille seg igjennom denne sangboken. Sangene kan man jo høre på Spotify eller Wimp om man ikke har hørt dem eller ønsker å kjøpe albumene. De fleste er besifret, men noen er det også noter til. Om du vil ha noter til låtene på herværende albume kan du også laste dem ned fra Winnerbäck hjemmeside.

Bonus-CD med akustiske låter

Som bonus med til boken følger det en CD med akustiske (ihvertfall nesten alle 🙂 skikkelig håndspelte versjoner av et knippe Winnerbäck-låter. Lars Winnerbäck spiller stort sett med plekter, men det er også noen spor her med nennsomt og elegant fingerspill.

CDen inneholder åtte spor, det er ingen overlapping med hovedalbumet, så man får mye ny musikk. Har du en gitar, skulle du da ha gode muligheter til å spille deg igjennom en rekke av Winnerbäcks sanger, for det følger nemlig et plekter med i denne boksen 🙂 Nå har jeg plekter fra Lillebjørn Nilsen, Lars Winnerbäck og Ace Frehley! Stas!

Musikken er bra, jeg har kost meg med dette bekjentskapet. Albumet kan lyttes til på både Wimp og Spotify, lastes ned fra iTunes eller andre steder og CDen kan man kjøpe enhver plateforretning med rimelig godt utvalg. Praktboksen som bare koster snaue 400,- er tilgjengelig hos vinyl-forretningen Thegarden.no. Legger man ut litt ekstra, får du selvfølgelig CDen, men i tillegg vinyl-utgaven, ei sangbok, og en bonus-CD med Lars Winnerbäck alene med sin kassegitar og lett hese stemme.

Og da kan man med det samme man er igang, handle vinyl med Stein Torleif Bjella og Jan Ingvar Toft. Det er litt dyrere, men er et langt bedre kjøp, spør du meg 🙂 Titt også på Lisa Ekdahl og Lars Winnerbäck fremføre Kom Änglar sammen. Du kan se den og mange andre artige opptak på YouTube.
Lars Winnerbäck har myspaceside og hjemmeside. Du kan også lese mer om han på Wikipedia.

Lars Winnerbäck: Tänk om jag ångrar mig og sen ångrar mig igjen. Separat på CD, eller som eksklusiv boks med LP, CD, notebok og bilder kan kjøpes hos Platekompaniet, CDON eller  Thegarden. Utgitt på Universal AS.