Etter 3 år prøver vi publiseringsverktøyet WordPress enda en gang. Når New York Times og CNN kan, så kan vel også vi...

Så er vi endelig i gang med WordPress

Jeg jobbet noen dager og netter i romjula 2009 med å lese meg opp på og installere publiseringsverktøyet WordPress igjen. Forrige gang jeg testa det var for tre år siden, et par måneder før vi skulle lansere Viseforums nye hjemmesider, og det gikk ikke så bra – tungt å lære og sette opp, enda tyngre å tilpasse. Nå i midten av januar 2010 begynner testinga av nyeste versjon å komme i mål, og jeg tror vi kan bruke det i viser.no.

Øyvind Rauset

En god del ser ut til å ha bedret seg på tre år. Ikke minst beskyttelsen mot spam-kommentarer, og muligheten til å tilpasse/skreddersy utseendet. Det er også kommet flere plug-ins som gir ekstra funksjoner, som spam-blokkering, bildegallerier eller f.eks å dele sida med andre via Facebook/Twittter/ whatever (har ikke lagt inn det enda). Man må passe på litt, for noen plug-ins kan gi lavere hastighet på sidene. Wordpress logo

WordPress – hva er det? Et open source publiseringsverktøy bygd på en database – og helt nettbasert. Det lages av uavhengige programmerere, ikke noe kommersielt selskap. Så man får slå seg til tåls med relativt rolig utvikling og sjeldne oppdateringer. Til gjengjeld får man et gjennomtesta program, ikke et som er røsja ut av døra for å tjene penger fortest mulig (med publikum som betalende beta-testere)! Og man sparer et par millioner i utviklingskostnader fra nettkonsulenter.

Eneste problem for min del er at det er helt annerledes å rette på ting i koden her – det er basert på PHP (et database-kodespråk). Jeg er ikke så stiv i dette, og syns det er vanskelig å finne hvor ting skal endres, f.eks å gjøre engelske instruksjoner om til norsk, få større eller mindre skrift, endre marger, bakgrunnsfarger etc. (og det utseende-temaet jeg baserer sidene på, var ikke oversatt til norsk ennå). På en statisk HTML-side er akkurat det mye lettere. Men her er det så mye annet som går på auto, som å legge inn omtalene og putte dem i rett kategori – eller endre kategori. Lenker til artikkelen legges automatisk, ikke nødvendig å gjøre det for hånd – bare det sparer man en del tid på. Og slikt blir nødvendig når vi har over 1000 omtaler og artikler på sidene våre.
Folk som skriver mye, kan også få innlogging, og dermed legge inn sakene sine direkte på sidene gjennom nettleseren eller en egen WordPress-app, uten å gå gjennom redaktøren.

Når store selskaper som New York Times, eBay og CNN bruker tilpassede utgaver av WordPress, skal det vel duge for viser.no også. Bare vi får oversatt det ferdig, så det ikke dukker opp for mye engelsk innimellom… 😉

Ser du en feil eller unøyaktighet et sted: Skriv en kommentar under og gjør sidene bedre!

Artikkelen ble publisert 2. jan 2010.