Nyhetsarkiv

Saker vi har hatt på forsida av viser.no – etter juni 2016.
Artikler fra tidligere finner du på vårt gamle nyhetsarkiv.

Hadia Tajik og Jenny Klinge Låtskriverkveld Spillemaskin Joe Hill som ung

 

Plakat

Få et RÆVSPARK av Norsk Viseforum!

I forbindelse med åpningen av Rockheims utstilling En vise er så mangt den 29. mars i Trondheim deler Norsk Viseforum ut årets Rævspark – et stipend på 30 000 kr. Det skal gi en lovende visesanger mulighet til å spille inn en EP og dra på turné for Østnorsk- og Nordnorsk Viseforum.

Juryen består av visesangerne Jørn Simen Øverli, Ellen Sofie Hovland, tekstforfatteren Ingvar Hovland og produsenten Trond Viggo Solås. Søknadsfrist: 18. februar. Les mer…

Jan Skogdal

Jan Skogdal, nyvalgt nestleder i Visekollektivet.

Visekollektivet: Politiske viser på en ny måte

Visekollektivet drives av musikere og politiske aktivister, og er blitt en organisasjon med et stort omland. Siden november 2015 har snart 60 musikere og band spilt på visekveldene, som foregår annenhver torsdag på Aktivisten Kafé i Oslo.

Viser.no møtte opp en torsdag i september, da ni håpefulle hadde skrevet seg opp. Et kvarter før start var det allerede fullt.  Les mer…

Ny “Vis meg viser” spilleliste fra Spellemann på Spotify

Norsk Viseforum ble bedt av Spellemannprisen om å lage en Spotify-spilleliste med gode viser!

Det er blitt en liste som viser fram smakebiter av den nye unge visekunsten som er sprunget fram de siste åra, og som ikke er blitt “allemannseie” ennå. Lytt til den i vinduet her…

Moddi, foto: Jørgen NordbyModdi sensurert

Den norske artisten Moddi, på turné med sin nye plate UnSongs, har fått en klar advarsel fra Russland om en av sangene på repertoaret og har fjernet den fra konserten, av hensyn til sikkerheten for deltakerne i orkesteret. Les mer…

Moddi og Æ

To viseartister med nye album i 2016: Moddi og Æ

Moddis album UnSongs kom ut 16. september. På plata har Moddi oversatt, gjendiktet og tonesatt 12 forbudte tekster fra 12 land, fra vietnamesiske kampsanger og samiske sagn til mexicanske narkoballader og britiske poplåter. Felles for sangene er at de på en eller annen måte har blitt forhindret fremført.

– Selv om sangerne er fengslet, sensurerte og myrdet, lever sangene deres videre. Dette albumet er et forsøk på å vise hvordan musikksensur fungerer, og hva det er som gjør at en sang oppfattes som farlig. Mer…

 

Æ (Erling Ramskjell, til h.) sin nye plate Endetidsbilda er spilt inn i Sverige og ble lansert digitalt den 9. september. Æ har siden 2008 sluppet en drøss med fullengdere – på både norsk, svensk og engelsk.

– All tid er endetid… for noen. Og det er alltid noen som predikerer den. Verden gikk ikke under 01.01.2000, det skjedde heller ikke da Maya-kalenderen var ferdig-gått. Mayaene ble kanskje som alle andre lei av å holde på med noe så abstrakt som dét, og ingen gidder vel å skrive en evighets-kalender.
Man kan for eksempel lage ei skive i stedet. Mer…

Bob Dylan. Foto: Alberto Cabello/ WikipediaNobelprisen i litteratur til visekunstneren Bob Dylan

Dylan er en av våre største litterære fornyere innenfor en sjanger alle mennesker kan forholde seg til, mener Dagbladets hovedanmelder i litteratur, Fredrik Wandrup.

– Bob Dylan har utviklet et sofistikert uttrykk av den sjangeren han har dyrket, men som også har vært til enorm inspirasjon for mennesker verden over for å utøve musikk selv og tekstskriving. Dette er sånn sett en meget lite eksklusiv og meget demokratisk tildeling. Les mer i Dagbladet og The New Yorker… og les omtalen av Tom Roger Aadlands plate med Dylan på nynorsk: Blondt i Blondt.

Nye mobilsider på viser.noNye mobilsider på viser.no

Fra 10. september får vi endelig gitt lesere med mobiltelefon en bedre opplevelse på viser.no. Ny design spesielt tilpasset smarttelefoner (iPhone, Android, Windows Phone m. fl.) vil nå dukke opp om du har liten skjerm.

Les mer…

Andy The Candy

Viseforums første studiostipend: VINNEREN

Juryen har etter hardt arbeid og mange diskusjoner klart å kåre en vinner som får 15.000 kroner til å spille inn i et selvvalgt studio.

Og det er en relativt ukjent stemme som mottar prisen.  Les mer

O M K R I N G :

Fire tips om å skrive sanger

Det fins ikke én riktig måte å skrive en låt på.

Mange av de beste (og dårligste) sanger i verden er skrevet med samme teknikker. Her er noen innfallsvinkler til å skrive en sang – pluss enkelte ting jeg tror du burde (eller ikke burde) ha i mente når du jobber.

En mini-artikkel om låtskriving for nybegynnere…

Gjertruds Sigøynerorkester

Britt-Synnøve Johansen og Gjertruds Sigøynerorkester. Foto: Egil Jostein Ueland.

Fra Egersund Visefestival 2016: «Kem sko eg stå med om ikkje med deg, når du trenge en med di sia»

Karianne Arntzen var der og kan berette om store musikkopplevelser…

“Når man kommer til denne visefestivalen, vet man erfaringsmessig, til og med før man har sett programmet, at det vil være kvalitet av både kjent og ukjent sort. Jeg kjenner at jeg gleder meg. På terrassen til byens Grand Hotell nyter jeg en sommerøl sammen med et par musikere mens vi hører at den 23. festivalåpningen i Parken er i gang. «Egersundssangen» runger over hustakene.” Les videre…

Les på viser.no:

Pt-PETIT: Æres de(n) som æres bør

Av Per Gunnar Bjørholt

Lars M Myhre
Lars Martin Myhre
nytt æresmedlem i NOPA

Kunstnerisk begrunnelse skrevet av Dagfinn Nordbø, NOPA.

Steinar Albrigtsen: The Sailor (CD)

– av Trond Skarsten

Åsmund Sem Johansen
Åsmund Sem Johansen

– Minnord av Øyvind Rauset.

Fire tips om å skrive sanger.

av Norvald Næss.

Grøn/Sky: Ord frå ein annan skog

omtalt av Yngvild Flatøy.

Et hyggelig landsmøte. Ja, virkelig.

Av Øyvind Rauset, bildeserie av Anette Gilje

Viser under HAKEKORSET

Sangen i motstandskampen, av Per Vollestad i “Gutta på Skauen”

YTRINGYTRING:
Viser under KUKEN

av Martin Aakervik

SiteLock