Lillebjorns debutplate, Tilbake

Lillebjørn Nilsen: Stilleste gutt på sovesal 1

Lillebjørn Nilsen fyller treds år i disse dager. Grappa har markert dette med en flott samleboks som inneholder samtlige av Lillebjørns soloalbum. I tillegg er det et essay skrevet av Jan Erik Wold og en DVD med en konsert Lillebjørn holdt i Studio 2 hos NRK i 2009. Gratulerer med en utgivelse og hjertelig til lykke med dagen, Lillebjørn!!

Per Jakob Skaanes

Hvor mange spellemannsprise Lillebjørn har fått enten som soloartist eller sammen med andre, har jeg ikke tall på. Han spiller et utall instrumenter. Ulike konstellasjoner har han vært med i, egne viser, tonesettinger, gjendiktninger og fremføringer vi gleder oss over, har han gitt oss. Boksen som nylig er sluppet, inneholder albumene han har gitt ut som soloartist. Album han har gitt ut sammen med andre, er ikke med her, naturlig nok.

Røft overblikk 🙂

Jeg gier her et røft overblikk over albumene boksen inneholder. Mange av leserne kjenner dem sikkert like godt som jeg gjør, men mange vil rimeligvis ikke kjenne de mindre kjente albumene så godt. Lillebjørns debutblum som soloartist, er albumet Tilbake som kom i 1971. Dette er et litt musikalsk søkende album med både instrumentaler, barnesanger og opplesning til musikk. På Tilbake ble låtene Far har fortalt (den med teksten fra Åmot bru: 100 mand kan jeg bære, men svigter under taktfast march) og Nattestemning fra en by. Begge sanger Lillebjørn har på konsertrepertoaret den dag i dag. Merk dere også instrumentalen Reisen til julestjernen (Lyn-Gordon) hvor Lillebjørn og Finn Kalvik spiller feiende flott! Neste album, er Portrett fra 1973. Dette ga Lillebjørn hans første spellemannspris. Her er Lillbjørns gjengdiktning av Pete Seegers My Rainbowrace – på norsk Barn av regnbuen, her er Ola TveitenDen bakvendte visaJohn Riley og ikke minst Regnet er en venn. Dere ser, det er fremdeles mye materiale av andre som Lillebjørn gjør egne versjoner av, gjendikter. Ikke slik å forstå at han spiller “coverversjoner”, han setter så absolutt sin signatur på materialet.

…og Fia hadde sko, barneplaten med legendariske Haba-habaUnder den hvite broReven på hønsejaktog masse flott! Byen med det store hjertet kom i 1975. Den inneholder en fin miks av folkeviser og viser, nye som gamle. Den åpner med en bossa-låt med en besk tekst om bolignød. Tittelen blir vel en allusjon til Oslo-visa med samme navn. Lillebjørn er i det sarkastiske hjørnet og pusher litt virkelighet om da han og Kari Svendsen skulle finne seg en leilighet i denne låta. Flott! Han følger opp med låtene Victor Jara og Den siste sigøyner som også har en sterk sosial brodd. Mye fint på denne plata, jeg liker ekstra godt låta Om 100 år er allting glemt av Carl Søeborg (1775-1852) og Stille av Malvina Reynolds i Lillebjørns frie gjendiktning. Det er så fint der de veksler mellom dur og moll.

Hei Fara! fra 1976 er Lillebjørns folkeviseplate med Valle Auto og bensin med slåtten Sordølen i versjon etter Otto Furholt. Her er låta titulert Eg fann ei vakker jente. Det er morsom med sporet Ei grusk kjerring, en springar som etterhvert fant vei inn i Ballade!s versjon av den greske visa Yerakina som går i 7/8-takt. Strekker man 3/4-takten litt, kan man får jenka den til i 7/8 🙂

Albumene i gullrekka Oslo 3Original Nilsen og Hilsen Nilsen skulle vel ikke behøve noen nærmere presentasjon. Det er ikke et dødpunkt på disse. Albumene inneholder en rekke sanger som har blitt allemannseie. Vi kan nevne Stilleste gutt på sovesal 1og Blues da du var 15 fra førstnevnte, Crescendo i gågata, og Tanta til Beate fra nummer to og Aleksander Kiellands plass og Ild og vann i IV fra Hilsen Nilsen. På Hilsen Nilsen må dere merke dere Nattsnakk og Luse-Frans. Det er to utrolig sterke sanger.

Helt på slutten av desenniet ga Lillebjørn ut albumet Sanger. Dette er en mer innadvendt og mindre tilgjengelig album enn de foregående, men kanskje enda mer slitesterkt. Sangene Hav og Himmel om Marie Krøyer, Se deg aldri tilbake og Kjærlighet og Karlsons lim finner du på dette albumet. Her er også den flotte Chagalls gyldne snitt med en morsom vri på Fibonaccis tallrekke og Språkets poesi (Med en liten allusjon til Fanitullen-diktet, finner du den?). Nære Nilsen er Lillebjørn Nilsens siste soloalbum så langt. Det kom i 1993. Så nære vi var og Fort gjort å glemme stammer fra dette albumet. Her er også duetten han hadde med Lars Lillo-Stenberg, Gul og vissen.

Jeg må gjøre oppmerksom på at albumene, TilbakePortrett og Byen med det store hjertet for noen år siden kom på CD med bonusspor, deriblant Jørgens blues på sistnevnte album. De er ikke med her da det er originalalbumene som er gjenutgitt på CD.

Konsert-DVD og essay av Jan Erik Vold attåt

Konsert-DVDen som følger med, er et opptak fra NRK studio 2 17. desember 2009. Her medvirker Lillebjørns faste band Seresta, bestående av Vegard Engebretsen på bass, Marius Graff på gitar, mandolin og Stevje Sandlie på gitar. I tillegg medvirker Siri Nilsen på kor og Steinar Ofsdal på en egenprogrammert tysk hullkort spilledåse på låta Angelikas kaker. Dette er et utrolig artig innslag på DVDen!

Med denne utgivelsen følger et essay skrevet av ingen ringere enn Jan Erik Vold. Essayet er en presentasjon av Lillebjørn som trubadur. Essayet er interessant i innhold. Vold reflekterer over visene, temaene, rimene, hans rolle som Oslo-tubadur. Her er mye interessant om visesangeren Lillebjørn, og det er glitrende godt skrevet, noe som kanskje ikke overrasker da det er ført i pennen av poeten Jan Erik Vold. Såvisst lesverdig.

Andre utgivelser hvor Lillebjørn medvirker

I 1975 spilte Lillebjørn Nilsen sammen med Lars Klvevstrand, Kari Svendsen, Jon Arne Correll og Steinar Ofsdal inn en rekke Rudolf Nilsen-dikt de hadde tonesatt. Albumet het På stengrunn. Dette albumet er også gitt ut på CD. CDen inneholder til og med noen flere spor enn vinylutgaven. Senere dannet Lillebjørn kvartetten Ballade! sammen med Klevstrand, Åse Klevland og Birgitte Grimstad. To flotte album ble det før de ga seg. De to albumene gruppa ga ut, har kommet på CD og den er omtalt på viser.no. Gitarkameratene skulle vær kjent for de fleste. Men hyllesten til Vidar Sandbeck Gull ifra grønne skogerhvor Lillebjørn Nilsen tolker Blådansen og Ola Torader foruten låta Gull og grønne skoger sammen med Gitarkameratene. Gull og grønne skoger er forøvrig bonusspor på den nye utgaven av Typisk Norsk. Han sang dessuten Anna Lovinda på albumet En hildringstime – 16 artister hedrer Erik Bye. Mange andre album hvor han har en mindre sentral rolle, sang og spilte hardingfele på Si godaften, si godnatt på plata Ovenover allting av Bente og Leif og spilte fele på plata It’s cold tonight til Dan Christofferson.

Hva gjenstår å gi ut av Lillebjørn-album?

Hva gjenstår nå å gi ut av materiale som Lillebjørn har deltatt på? Det er sikkert mye, men jeg har noen få favoritter som jeg mener MÅ tilgjengeliggjøres. Plata Live at Sioux falls som han laget sammen med Steinar Ofsdal, er tilgjengelig til nedlasting, men ikke som CD. Det er ei folkemusikkplate spilt inn i junaiten da de turnerte med folkevisestoff og litt eget materiale. Det er vel nærmest konsert-versjonen av Hei Fara! En utgivelse bør absolutt gis ut med bonusmateriale. Lillebjørn Nilsen hadde på sekstitallet bandet The Young Norwegians sammen med Bjørn Morisse.  Steinar Ofsdal ble med på de siste albumet. De ga ut to. Dette hadde vært artig å få på CD med singlene som bonusspor. Til sist, tonesettingen og fremføringen av Henrik Wergelands For trykkefriheten på albumet Sammen for livet, kunne vært fin å høre på CD en gang i fremtiden. Men vi gleder oss stort over boksen som nå har kommet. Det er en utrolig flott samling!

Les mer om Lillebjørn i Norsk pop- og rockleksikon. Lillebjørn har hjemmeside og side på myspace. Samtlige er vel verdt en titt. Wimp har en “spesial”-utgave av denne boksen hvor Lillebjørn Nilsen og Jan Erik Wold kommenterer hvert enkelt spor, link her.

Lillebjørn Nilsen: Stilleste gutt på sovesal 1.
Utgitt på Grappa musikkforlag AS.

Publisert: 21. des 2010.