Kaizers Orchestra feirer i disse dager jubileum. De har holdt på i ti år og vil i den anledning gi ut en trilogi mellom januar 2011 og november 2012 hvor bandet musikalsk sett gjør akkurat som de lyster. Det innebærer i tillegg at albumene kommer i lekre påkostete gatefoldutgaver på vinyl, hurra!!

Per Jakob Skaanes

Omslag

«Orkesteret»

Først litt om Kaizers Orchestra. Navnet Mr. Kaizer opptrer i låta Bastard fra 1998.  Da het bandet fremdeles “gnom” med liten “g”. Like etter ble imidlertid kontrabassist Rolf Prestø byttet ut med Jon Sjøen og bandet skiftet navn til Kaizers Orchestra.

Bergensbandet ble startet i 1999 og serverer skranglerock, nyveiv, skamusikk, østeuropeisk ompamusikk med mye humor. Om jeg skal forsøke å peke på musikalske referanser til stilen Kaizers Orchestra har lagt seg på, vil jeg assossiere i retning av Tom Waits’ senere produksjoner hvor lydbildet er preget av eksperimentering med ulike perkusjonsmuligheter, oljefat, bilhjul og disharmoniske klanger. Jeg tenkter også på Einstürtzende neubautenEinmal kommt die liebe og tivoli-musikk.

Rødvin i vrangstrupen?

Med elementer fra industri-skrammel med banking på oljefat og referanser til bedehusene gjennom bruk av gamle trøorgler har Kaizers Orchestra satt dype spor i Norges rockeinteresserte befolkning. Kaizers Orchestra har siden debuten i 1999 vært et farverikt og nyskapende band i det norske musikklandskapet. De mest innbarkede visesangere vil kan hende sette rødvinen i vrangstrupen av lydbildet gode Kaizer fyrer igang og mangel på Am-E7-progressjon. Vi vil likefullt mene at en viss ubalanse kan føre oss videre musikalsk, og det å lytte til Kaizers Orchestra derfor vil være av det gode 🙂

Kaizers Orchestra har satt seg fore å utgi tre album viet en historie om tre personer. Historiene skal fortelles gjennom tretti sanger fordelt på tre album som gis ut mellom januar 2011 og november 2012. Albumene kommer i tillegg på vinyl! Hva har Kaizers å fortelle om Violeta Violeta i første akt? Det er så flott med selve estetikken i omslagene på vinyl. Da kan man legge flid i å gjøre dem kunstneriske og vakre. Slik er det med omslagsbildet til Violeta violeta. Det ser ut som en cabaret-plakat med en rekke artige elementer. Det gir et løft til opplevelsen av en flott utgivelse.

Et tre akters drama

Det er tre hovedpersoner i Kaizers tre-akters drama. Beatrice er en eksentrisk kvinne som har utfordringer med både mentale lidelser og overnaturlige evner. Hun har en datter med Kenneth. Og datteren, hva tror dere hun heter? Etterhvert blir det vel krevende å leve sammen med Beatrice, så Kenneth kidnapper sin egen datter og de flykter fra den høyst eksentriske og heller ubalanserte Beatrice omgitt av røyk, vodka og iført en halveis istykkerbrent brudekjole mens hun sitter på loftet og spiller pumpeorgel. Vi kan røpe at Kenneth har en bror som også kan mer enn sitt fadervår. Jeg skal ikke begi meg ut på å gjenfortelle hva som skjer. Det er i det hele tatt en kostelig, absurd fortelling Ottesen & Co. har snekret sammen.  Ta dere tid til å lese i heftet som følger med albumet. Jeg har storkost meg med det ene poenget villere enn det andre 🙂

Musikken, er den like særegen og oppmerksomhetskrevende som tidligere? De har tid om annen laget svært rolige låter også, rett ut sagt lyriske og vare sanger til tider. Det er svært variert. Det er nok av umiskjennelig Kaizers-lydbilde med mange effekter og hva enkelte kanskje vil karakteristere som støy. Men det er interessant støy. Her er også rolige låter med et “mykere” lydbilde i den forstand at instrumentvalgene er mer strykeinstrumenter og det er mindre vekt på rytmiske elementer og mer vekt på rolige melodier. I tillegg registrerer jeg at oljefat og lignende rytmeinstrumenter er mer nedtonet på dette albumet flere tidligere utgivelser. Violeta, violeta har et fyldigere og noe varmere lydbilde selv om de nå er mer skramlete enn tilfellet er på Maskineri som kom for ett par år siden. Det er litt mer elementer fra tidligere utgivelser samtidig som de har innlemmet andre ting som fyller ut. Et band i utvikling med andre ord.

Violeta Violeta er mikset i Duper studios i Bergen. Produsenter er foruten Janove Ottesen Jørgen Træen og Yngve Sætre. Det er fristende å sitere Helge Olsen som skrev en omtale av albumet i Bergens Tidende: “Øredøvende rockesirkus med teaterislett…overbevisende vakkert”.

Mer om Kaizers Orhcestra

finner dere på Dr. Movinckels akuttmottak, nettsiden til Kaizers Orchestras offisielle fanklubb. Her finner dere et intervju med mannen bak Black Soul family, Jostein Ueland og Jan Ottesen i Kaizers Orchestra.
Bandet har hjemmeside og myspaceside. Vil du vite mer om Violeta-trilogien, kan du titte på en wikipedia-side om denne. Biografi om bandet kan dere dessuten lese i nettversjonen av Norsk pop- og rockleksikon.
Hør på Kaizers-albumet på WimpSpotify eller Beat.no. Viser.no har også omtalt to andre Kaizers-utgivelser, 250% og Maskineri.

Kaizers Orchestra: Violeta violeta vol. 1
På vinyl fås den i Platekompaniets nettbutikk og i utvalgte butikker,  Big DipperThe garden og Lite nytt.

Publisert: 8. apr 2011.