Bjørn-Peder Johansen: Blå sjel

Bjørn-Peder Johansen på Herr Nilsen

Bjørn-Peder Johansen ga nylig ut albumet Blå sjel. Jeg møtte ham et par dager før slippkonserten på Herr Nilsen i Oslo.

Ida Svanes Ziener

– Den nye plata er et oppgjør med ting jeg tidligere har fortiet, de blå stemningene i livet. Jeg føler at jeg har kommet nærmere meg selv, sier han. Blå sjel er hans tredje utgivelse. Og mens debuten Underveis hadde et nokså akustisk uttrykk, og oppfølgeren Spesiell var mer gjennomprodusert, beskriver han Blå sjel som en ren gitarskive uten noe ekstra staffasje. Men han har ikke lyst til å definere musikken sin utover dette.
– Jeg er åpen for alle sjangere, jeg vil ikke sette opp noen stengsler, sier han.

Blues/rock-influensene er likevel tydelige i musikken hans, både når det gjelder arrangementer og instrumentering. Mange av låtene er rytmisk suggererende, noe som understrekes av Bjørn-Peders energiske, og samtidig tilbakelente syngemåte. Men du finner også mer stillferdige sanger, og man merker seg fort Så me tebake, der han beskriver hvordan det var da faren hans døde etter noe han beskriver som en legetabbe. Likevel er det de mer hverdagslige beskrivelser som dominerer på plata. Et eksempel er  sangen ”Pappaperm”, der Bjørn-Peder på humoristisk vis forteller om hvordan livet fortoner seg når man er hjemme med et lite barn.

Så godt som alle tekstene er skrevet av Bjørn-Peder, noen av dem i samarbeid med søster Anne Kristin. Men ”Vise te trøst for oss aille” er det Trygve Hoff som står bak. På plata synger Bjørn-Peder duett med datteren hans Sibeth Hoff (bildet).
– Det er den første ”coverlåta” jeg gjør. Jeg hadde lett etter denne sangen lenge, og spurt folk om de kjente til den. Og da jeg endelig fant den, ringte jeg Sibeth og spurte om hun ville gjøre en duett, forteller han ivrig. Det er også musikkvideoen til denne sangen som har blitt spilt på ”Norsk på norsk Jukebox” på NRK1 den siste tiden.

Bjørn-Peder startet sin solokarriere med å vinne en demokonkurranse i radio P1. Før dette hadde han spilt gitar innenfor alle mulige sjangere, danseband så vel som blues og country.
– Det eksisterer en sterk forteller- og sangtradisjon i slekta mi, som også består av mange musikere. Gamle viser og stev har gått i arv og skapt en felles identitet, selv om vi har utviklet oss forskjellig musikalsk. Første i voksen alder tok jeg tak i låtskrivinga, forteller han.

Som mange andre begynte han å skrive på engelsk, men etter et møte med den anerkjente låtskriveren R.C. Finnigan som dømte tekstene hans nord og ned, skjønte han at noe måtte skje. Han begynte å jobbe mer med tekstene som etter dette gikk fra engelsk til brønnøydialekt.
– På dialekt får du andre endinger på ordene, det åpner seg et helt nytt landskap!, sier Bjørn-Peder entusiastisk. Han er også takknemlig for måten han ble tatt imot i visemiljøet.
– Jeg fikk mulighet til å komme ut med de norske tekstene mine på viseklubben Nye Skalder. Den tryggheten jeg fikk gjennom visemiljøet har vært alfa og omega, sier han.
– Det skjer mye spennende i visemiljøet i dag også, og jeg opplever at folk er åpne for hverandres uttrykk. Men jeg ønsker meg et mer uformelt møtested for musikere, et sted der man kan sitte og jamme, og ikke nødvendigvis i de sene nattetimer, sier han og refererer til folkemusikken.
– Jeg har tro på det som skjer i Schous-kvartalet med blant annet Øvingshotellet. Det er synd hvis vi som spiller med band må fortsette å øve i mørke kjellere. Han mener også at visemiljøet kunne vært organisert litt mer som jazz- og bluesmiljøene.
– u kan tigge deg til en jobb på en viseklubb, eller så er det Rikskonsertene neste. Det er ingenting i mellom. Det skulle vært en revitalisering og profesjonalisering av organiseringa.

På tross av utfordringene i å få spillejobber, har Bjørn-Peder vært på flere turneer rundt om i landet. Og nå i høst legger han ut på soloturne med den nye plata i bagasjen. –Det blir bare meg og gitaren. Jeg liker dialogen med publikum. Han har valgt å ha med musikere på prosjektbasis. Å starte et fast band har han gitt opp.

Men sangen ”Starte band” på den nye plata vitner om at det en gang var drømmen.”E veit vi får dæ te” synger han. Og selv om han ikke har fått til akkurat dette, så har han likevel fått til mye de siste årene. Jeg lurer på om han har noen tips til andre som vil prøve seg?  – Tja, det kan være bra med noen andre som kan høre på det du gjør. Også må du kunne selge deg selv som produkt. Men det handler mest om å stå på. Hvis du får et nei, prøv en gang til!

Om Bjørn-Peder Johansen:

  • Soloartist, låtskriver, gitarist og produsent.
  • Født 18.okt. 1967 i Brønnøysund.
  • Aktuell med plata Blå sjel som ble sluppet 16.august.
  • Med seg på plata har han Jørun Bøgeberg trio i tillegg til div. gjestemusikere.
  • Les mer om Bjørn-Peder på www.bjorn-peder.no

–> Artikkel Del 1: Tove Bøygard. –> Del 3: «På dialekten» i Trondheim.

Publisert: 5. feb 2011.