Platecover To Måner
Valkyrien: To Måner

Valkyrien Allstars: To Måner

Folkemusikerne i bandet Valkyrien Allstars har nylig sluppet sitt andre album, To Måner på Grappa musikkforlag. Deres debutalbum var en knallsuksess. Det særpregete lydbildet med elementer fra både tradisjonesmusikk, jazz, blues og rock har gitt dem et stort nedslagsfelt og de har fortjent høstet gode kritikker i flere leire.

Per Jakob Skaanes

Platecover Valkyrien Allstars Besetningen i Valkyrien Allstars er Tuva Livsdatter Syvertsen på vokal og fele, Ola Hilmen og Erik Solid på fele og vokal. Magnus Larsen på bass og Martin Langlie på trommer sto oppført som musikere på Valkyriens forrige album. Nå har de avansert til å være medlemmer av bandet. Langlie spilte såvidt jeg husker trommer i Gåte på det første albumet.

Tuva er kanskje Valkyrien i bandet.  Valkyrjene kalles for Odins møyer og er Odins kvinnelige medhjelpere. Valkyrjene dro ut i strid og merket de krigerne som skulle falle i kampen. Når krigerne så kom til Valhalll, hilste Valkyrjene dem velkommen med skummende ølkrus og drikkebegre, ifølge det solide verket Norrøn religion – myter, riter og samfunn av religionshistoriker Gro Steinsland (side 177, 255–256).

Utganspunktet for bandnavnet er også den brune puben på Majorstua som heter Valkyrien. Der har visstnok bandet vært et ganske så fast inventar. Her er en artig artikkel om Valkyrien restaurant og Valkyrien Allstars: Stjerner på Valkyrien.

To måner

Valkyrien Allstars har bevisst ønsket å befeste seg som et folkemusikkband, men hele tiden med improvisasjon og impulser fra andre musikksjangre tydelig til stede. De henter formspråk delvis fra rock med vokalen, men også i klanger og rytmisk øs i sitt spill, særlig en utpreget «riffing» på felene. Mye av repertoaret henter de fra tradisjonsmusikken, både hardingfele-slåtter og den vokale folkemusikken. Dette bearbeider de og klarer å sette en karakteristisk signatur på stoffet. Dette er etter min oppfatning en spennende og nyskapende måte å arbeide på. Valkyrien Allstars på scenen

Det er morsomt å høre et riff-basert hardingfelekomp til mange av låtene på debutskiva og nå på To måner. I likhet med stoffet på debutskiva Valkyrien Allstars, finner vi både egenskrevne og «tradisjonelle» toner og tekster på To måner. Her er tonesettinger av dikt av kjente diktere som Haldis Moren Vesaas,  Olav H. Hauge, Henrik Ibsen og William Shakespeare, men også helt nyskrevne tekster og melodier begått av gruppens medlemmer.

Sammenlignet med debutalbumet, kan vi si at To måner peker i retning av at gruppa i større grad skriver melodier og tekster selv. På debutskiva var to av tekstene og fem av melodiene signert trad./Valkyrien Allstars. På To måner er hele ni av tolv melodier og fire av tekstene signert medlemmene i bandet. Det er mange flotte spor her, for øyeblikket er favorittene Tåre du tarv ikkje falla av Olav H. Hauge med melodi av Tuva Syvertsen og Drømte vi om mer med tekst av Tuva og melodi av Valkyrien Allstars. Det er også flott å høre hvordan Tuva Syvertsens både kan synge rocka og nesten tandre, sentimentale ballader med overbevisning.

Man kan kanskje si at Valkyrien Allstars med dette albumet har beveget seg noe bort fra folkemusikken og fått inn flere elementer fra rock, jazz og viser til fordel for triller og «tradisjonelle» toneløp og vendinger. Dette er verken bra eller dårlig, kun en observasjon. De har laget et spennende album.

Gruppebilde Valkyrien Allstars
Valkyrien Allstars

Portåpnere til folkemusikken

En tradisjon som stivner, slutter å leve. I Valkyrien Allstars har vi et band som eksperimenterer med andre sjangre og stilarter i sin fremføring av folkemusikk. Det er flott, og uten dem ville folkemusikken vært fattigere (På samme måte som den ville vært fattigere uten en eksponent for en svært rendyrket og tradisjonell stil, eksempelvis Ingvill Marit Buen Garnås).

Mange grupper er rendyrkete i sin sjanger. Mange grupper henter inspirasjon fra ulike stilarter i kommer i kontakt med, tar det opp i seg og lar det slippe ut igjen i bearbeidet form sammen med andre impulser som har også har inspirert dem. Slik kan de appellere til folk med forskjellig musikalsk bakgrunn og gjøre dem interessert i de andre tradisjonene bandet trekker veksler på. Jeg tror Valkyrien Allstars har en slik funksjon. Folk som ikke har bakgrunn i folkemusikk synes musikken deres er energisk og fengende, og lurer kanskje på hva folkemusikken er, hvor Valkyrien Allstars har hentet materialet fra.

Jeg har hatt det slik med FolqueLillebjørn Nilsen og Chateau Neuf spelemannslagHedningarna og Gåte (og etterhvert mange andre) har lignende funksjoner i tillegg til å spille flott musikk. Man behøver ikke like noen av de ovennevnte artisters musikalske løsninger, men man bør glede seg over at de kan skape interesse for folkemusikk hvor de rendyrkede kvedarar og spelemenn i første omgang ikke når inn.

CD: Valkyrien Allstars: To Måner. 
Grappa musikkforlag A/S.
Valkyrien Allstars har Myspace-side og hjemmeside.

Publisert: 27. jan 2009.